Як захистити електроприлади від перепадів напруги: “Чернігівобленерго” про стан енергетики в області

 

 

 

 

Сучасні помешкання максимально «начинені» різноманітними побутовими приладами – кондиціонерами, холодильниками, пральними машинами, телевізорами тощо. Усе це – електротехніка, яка розрахована на роботу в мережі з напругою 220-230 В. Однак час від часу перепади напруги в мережі таки трапляються.

Причини цього різні – стара електропроводка, збільшення навантаження на мережу через підключення додаткових пристроїв, несприятливі погодні умови, через які відбуваються пошкодження на лініях тощо. Усе це може спричинити коливання напруги в електромережі і стати причиною пошкодження побутової та електронної техніки. І якщо до початку активних бойових дій на території нашої області такі випадки фіксувалися не часто, то, починаючи із лютого, ситуація ускладнилася.

Коли на початку квітня збройні сили російської федерації покинули територію області, чернігівські енергетики виявили пошкодження або повну руйнацію 904 об’єктів розподільних мереж 10-0,4 кВ та 49 об’єктів високовольтних мереж 35-110 кВ. Уже не раз ми говорили, що частина із цих об’єктів навіть не підлягає відновленню – їх потрібно будувати з нуля. А до того, щоб споживачі могли й надалі у своєму побуті використовувати електроенергію, найпроблемніші ділянки мереж було вирішено заживити за тимчасовими схемами.

Навіть у період найактивніших обстрілів персонал Товариства не припиняв виконання аварійно-відновлювальних робіт. Для швидкого відновлення електропостачання використовувались усі наявні можливості та ресурси компанії. Звісно, у більшості випадків виконані в таких умовах заходи не забезпечували належного відновлення технічних характеристик енергооб’єктів, регламентованих нормативними документами. І це стало причиною зниження надійності електропостачання та якості електричної енергії, – пояснює заступник технічного директора АТ «Чернігівобленерго» з надійності та якості розподілу електроенергії Сергій Полішко.

Споживачі мають зрозуміти: на те, щоб повернути мережі АТ «Чернігівобленерго» хоча б до того стану, який був перед початком бойових дій (не кажучи вже про покращення), знадобиться не менш ніж три роки!

А тому, як би нам того не хотілося, та на пошкоджених лініях електропередачі несприятливі погодні умови можуть спричинити не лише коливання напруги, а й відключення електроенергії, – каже Сергій Полішко.

План відновлення системи розподілу електричної енергії області уже складено і погоджено з Чернігівською обласною військовою адміністрацією. Але на його виконання знадобиться час і значні кошти. Однак це не означає, що споживачі не можуть захистити свої внутрішньобудинкові мережі від відхилень напруги.

По-перше, якщо ви помітили коливання напруги в мережі, щоб зберегти свою побутову та електронну техніку, необхідно вимкнути її з розеток. Хоча, звісно ж, це не найефективніший метод.

Щоб повністю убезпечити електричну будинкову мережу і захистити прилади від перепадів напруги, найкращим виходом буде встановлення відповідного електрообладнання, наприклад, автоматичних вимикачів з розчіплювачами мінімальної напруги, реле напруги або стабілізаторів напруги. У спеціалізованих магазинах їх вибір доволі широкий – і за типами, і за потужністю, і за вартістю. Правильний вибір такого пристрою і убезпечить ваші побутові прилади від поломок.

Працівники ж АТ «Чернігівобленерго» і надалі робитимуть усе, щоб якомога швидше відновити якість і надійність електропостачання.

Інформацію надав Ніжинський РЕМ

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь