Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про стягнення з росії репарацій

 

 

 

 

Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», підготовлений Україною за співавторства більше півсотні країн.

Про це передає Укрінформ.

«За» проголосували 94 країн, проти – 13, утрималося – 74.

Проти голосували: білорусь, Центральноафриканська Республіка, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, росія, Сирія, Зімбабве.

Резолюція містить підтвердження позиції держав ООН щодо підтримки суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України та вимогу до рф негайно припинити застосування сили й повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Генасамблея визнає, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини. Відповідно, юридичні наслідки для рф мають включати відшкодування збитків, завданих Україні.

Також Генасамблея «визнає необхідність створення у співпраці з Україною міжнародного механізму відшкодування збитків».

Документ містить рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру таких збитків для документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяних війною фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у Телеграмі прокоментував ухвалення Генеральною Асамблеєю Організації Об‘єднаних Націй проєкту резолюції.

За всі свої злочини росія заплатить у всіх сенсах – включаючи репарації. Відтепер це є волею ООН. Усе буде Україна. Дотиснемо, розчавимо, переможемо“, – наголосив він.

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь