До Дня боротьби зі СНІДом: відверта розмова з ніжинським лікарем

 

 

 

 

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який відзначається вже 34 роки поспіль у всьому світі за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Ще з часів шкільного навчання всі знають, яка це страшна хвороба, якщо безвідповідально ставитися до свого здоров’я. Журналісти сайту Нежатин поспілкувалися з фахівцем Ніжинської міської лікарні, аби дізнатися ситуацію по цій темі саме в нашому регіоні.

Борисяк Ярослав Васильович вже понад 40 років працює дерматовенерологом.

Що таке ВІЛ-інфекція з точки зору медецини? Що саме вона вражає в організмі людини?

ВІЛ-інфекція – це інфекція, яка вражає імунну систему людини, яка є однією із стадій синдрому набутого імунного дефіциту(СНІД). Метод передачі інфекції може бути різний. Як всім загально відомо – це статевий шлях, через кров, включаючи людей, які зловживають наркотиками, або від матері до дитини.

– Як часто зараз вам доводиться виявляти ВІЛ-інфікованих ?

– Не часто, але є випадки. За 2022 рік у Ніжині ми виявили 5 випадків позитивного тесту. Зараз у нас на обліку стоїть 76 осіб, у яких підтвердженно вірус імуннодефіциту, але це й особи, які були переведені до нас і з інших регіонів. 

Я впевнений, що було би зафіксовано більше випадків, аби в наших реаліях було можливо провести вільне тестування для бажаючих.

-Чи можна зробити в Ніжині тест на ВІЛ? Це безкоштовно?

– Звісно можна. Це 21 кабінет нашої центальної міської лікарні, кабінет довіри.

На жаль, тестів у лікарні дуже сильно не вистачає, тому потрібно купувати тест в аптеці або оплачувати. Це і є причиною, що не вийде провести багато вільних тестів аби зрозуміти, яка кількість насправді є на даний час ВІЛ-інфікованих.

-Якщо результат позитивний, що робити далі? Чи потрібне приладдя з інших міст для більш чіткого діагностування?

– Зрозуміло, що лікарі все розуміють і ніколи не ставлять хрест на людині, через певний діагноз. Після підтвердження наявності імуннодефіциту проводиться обстеження з метою спостереження за протіканням захворювання. Беруться спеціальні образці крові й відправляються на Чернігів, для цього звісно потрібен час. Якщо людина не хоче чекати, вона сама може поїхати й в інших фахівців отримати відповіді на свої питання. Після назначається лікування, зрозуміло, що відштовхуються від показників і прописують препарати, які людина приймає все життя до своєї природньої смерті.

– ВІЛ -інфекція виліковна взагалі? Якщо ні, то людина сама повинна оплачувати препарати чи держава допомагає в цьому?

– Ця інфекція, як я і говорив раніше, майже не виліковна, вона залишається до кінця життя з людиною, якщо проходити регулярно обстеження, бажано два рази на рік, й відповідально ставитися до свого здоров’я. Це потрібно аби контролювати, як почуває себе інфекція в організмі людини, аби правильно назначити лікування.

Що до забезпечення ліками, держава допомагає. Майже всі препарати оплачує держава, бо такі лікі просто в аптеці придбати не можливо, і не кожна людина може собі дозволити це, вони достатньо дорогі.

-Хто в зоні ризику? І як можна підозрювати, що в тебе прояви ВІЛ-інфекції? Скільки часу потрібно?

У зоні ризику майже всі, як чоловіки, так і жінки. Щоб запідозрити наявність імуннодефіциту – це загострення хронічних або звичайних хвороб у пацієнта, Наприклад тяжке протікання пневнонії або різке загострення онкоголії (якщо така є)

Також бажано після незахищеного статевого акту, користування одноразовими шприцами для наркотиків або після ДТП, де були середні або тяжкі травми, бажано здати тест аби проконтролювати ситуацію. За статистикою 60% передачі ВІЛ – це статевий незахищений акт. Людина може не підозрювати в себе наявність інфекції 6-8-10 років, і виявити її вже на стадії, де буде тяжке лікування. Тому якщо була можливість підхопити, то краще для профілактики здати тест одразу, щоб незапускати.

– Яка якість життя людини з таким діагнозом? Чи можуть виникати проблеми на роботі чи у навчанні?

Люди з таким діагнозом майже не виділяються, тим більше існує медична таємниця, за її розголошення є кримінальне покарання. Це захищається юридично, законами України, тому в соціальній сфері це не є проблемою, головне, щоб пацієнт сам розумів всю відповідальність і наслідки. 

І останнє питання на сьогодні: як часто можна робити тест на ВІЛ і в чому заключається профілактика ВІЛ-інфекції?

Робити тест рекомендовано, якщо щось трапилося, що може передбачати отримання імуннодефіциту, а профілактика відбувається в центрах і точках здачі аналізів. Зазвичай це консулютування пацієнтів, також залежить від самої людини: здорове харчування, відмова від наркотиків й використання презервативів з новим партнером.

Спілкувалася Ярослава Лазоренко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь