Захворюваність на коронавірус падає, на туберкульоз – зростає: епідситуація на Чернігівщині за 11 місяців 2022 року

 

 

 

 

На Чернігівщині за минулі 11 місяців до лікарів звернулися 147 100 жителів області, які захворіли на інфекційні хвороби. Це на 21% менше, ніж за такий же період 2021 року. Про це йдеться на офіційному сайті Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Фахівці центру відзначають зниження захворюваності на грип, ГРВІ, СOVID-19, гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, педикульоз, гонорею, коросту, епідемічний паротит.

Щодо захворюваності на коронавірус, то у листопаді інфікувалися 1 372 жителів області. Це – на 62,3% менше, ніж у жовтні (3 639).

Зменшилась кількість надходжень матеріалу до вірусологічної лабораторії для дослідження методом ПЛР на РНК вірусу SARS СоV-2, що свідчить про зменшення кількості звернень населення до закладів охорони здоров’я з підозрою на коронавірусну хворобу: у листопаді проведено досліджень на 19,7% менше у порівнянні з жовтнем (1545 проти 1924 у жовтні)“, – йдеться в повідомленні.

Зменшення кількості позитивних результатів з 64,5% до 50,2% працівники обласного центру контролю та профілактики хвороб трактують як тенденцію до зниження захворюваності на коронавірус.

На Чернігівщині з 1 жовтня по 1 грудня 2022 року га грип та ГРВІ перехворіли понад 30 тисяч людей, це 3,14% жителів області. Діти становлять більше третини від загальної кількості інфікованих, але серед госпіталізованих їх більш ніж половина. Згідно з повідомленням, рівень захворюваності нижче епідемічного порогу та відповідає середньорічному рівню для даної пори року.

Натомість зросла захворюваність на сальмонельоз, хворобу Лайма, лептоспіроз, вірусний гепатит В, хронічні вірусні гепатити В та С, сифіліс, менінгококову інфекцію.

Захворюваність на туберкульоз органів дихання також зростає. За 11 місяців зафіксували 285 випадків інфікування, що на 14% більше, ніж минулого року. Туберкульоз у дітей виявили 20 разів, а торік за ці ж 11 місяців – чотири.

155 жителів області заразилися хворобою Лайма, минулого року фіксували 38 хворих.

Що стосується захворюваності на ботулізм, то у 2022 році інфікувалися шість людей (троє з Чернігова, троє з Чернігівського району й одна людина з Прилуччини). 54-річний чоловік помер.

Випадки захворювання ботулізмом поодинокі, групових спалахів не було. Дітей серед осіб, що захворіли, немає“, – йдеться в повідомленні.

Захворювання на шигельоз, правець, дифтерію, кір, кашлюк, краснуху, бруцельоз, сказ не реєструвались.

Спалахів інфекційних захворювань в області не зареєстровано.

Загальне виконання річного плану щеплень становить 57,0% (нормативний показник за 10 місяців – 91,7 %). Не виконання нормативного показника можна пояснити активними бойовими діями на території області протягом двох місяців та міграцією дитячого населення“, – йдеться на сайті Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь