Ніжинська Покровська церква вперше відсвяткувала Різдво Христове 25 грудня. Відео

 

 

 

 

25 грудня, у Різдво Христове настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Христос Рождається! Славімо його!

Во імʼя Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь! Улюблені во Христі браття і сестри, вітаю вас із святом Різдва Христового. Хто знає, чому я сьогодні вітаю, хто в темі, хто можливо не знає, я почну з самого початку розповідь про православне святкування Різдва Христового. Але я почну здалека.

Кожен з нас святкує своє День народження. Хто як, хто радісно, хто не дуже. Але ми любимо цей день, саме цей день. Ми так і кажемо: «Ми святкуємо День народження». Але чи помітили ви, що коли ми говоримо про Іісуса Христа, ми не говоримо, що ми святкуємо день Різдва Христового? Помітили? Ми завжди кажемо – Різдво Христове. Вітаємо один одного не з днем Різдва Христового, а вітаємо з Різдвом Христовим. Отже, ми говоримо сьогодні не про день, не про дату, а про саму подію – Народження Бога нашого Іісуса Христа, Який народжується в серці кожного християнина, в наших з вами серцях, Який народжується в усьому світі. І сьогодні, і завтра, і вчора народжується Бог.

Але все одно, чисто по-людськи, ми хочемо привʼязати це до дати. І виникає питання – а яка ж правильна дата? А питання в тому, що не знаємо ми точної дати Народження Іісуса Христа. Так, ми визначаємо приблизний час. Памʼятаєте, як наші діди говорили: «Я не памʼятаю, коли народився, але памʼятаю, що було два дні після Паски. Мені казали, що два дні після Паски». Тобто, ми привʼязуємо до якоїсь дати і тоді шукаємо той день.

З давніх давен наші мудрі духовні отці приблизили Різдво Христове до рівнодення, яке стоїть саме 20-25 грудня. Мінялися календарі, мінялися дати, все у цьому світі міняється, непорушною тільки стоїть Православна Церква, Церква Христова. Бо сказав Господь: «На міцному камені Я поставлю її, і сили адові не зрушать її». І сьогодні весь Християнський світ, я підкреслюю – увесь Християнський світ, в тому числі і Православна Церква святкує Різдво Христове 25 грудня. І тільки декілька виділяються, а точніше 5 церков виділяються із загалу християнського, хочуть бути рівнішими від рівних, чи правильнішими від правильних. Ми бачили це. По тому ці «правильні» і «рівніші» приходять до сусіда із танками і крилатими ракетами. Це є гординя…

Із 15 Православних Церков, 10 Православних Церков сьогодні святкують Різдво Христове.

Рішенням Синоду Православної Церкви України, тобто нашого Синоду, в цьому році було дозволено парафіяльним священникам і громадам прийняти самим рішення, щоб сьогодні теж відслужити Різдвяну службу. Я вважаю – це правильне рішення. Але Синод мудрих наших єпископів вирішив так, щоб зробити пробну службу, чи ми приймемо те, що сьогодні відбувається у цілому Християнському світі. І я бучу по ваших обличчях, я бачу вчора ми святкували Святу вечерю, вечеряли, і багато вітали один одного, мене вітали з Різдвом Христовим. Вчора наші воїни там на війні на передовій зустріли народжене дитятко Іісуса Христа.

Я бачу, що ми готові відновити древню традицію, бо наші прадіди святкували Різдво Христове 25 грудня. Відкрийте старовинні календарі і ви побачите. Ніхто і ніколи не знав, що таке 7 Різдво, тільки 25 грудня. По тому прийшли ті, що почали все перевертати з ніг на голову. І сьогодні ми вириваємося із цих пут і будемо, як всі християни, стояти на Християнській стежині.

Але я сьогодні хочу ще один аспект, ви помічаєте, я не кажу про богословські чи астрономічні дати, підведення, я кажу прості буденні речі, які стосуються кожного з нас. І є ще один аспект, який стосується кожного хто стоїть у нашій церкві, і кожного хто не вірить, чи до церкви не ходить. Це Новий рік, це святкування Нового року, яке хочемо чи не хочемо, але святкує кожен з нас. І роками наші діти ображалися на нас, бо всі дітки святкують Новий рік, а ми сімʼєю ніколи не святкували цю дату, бо я не міг собі дозволити собі святкування у Різдвяний піст. І яке може бути олівʼє чи мʼясна страва та і шампанське не можна було собі дозволити, коли ще за тим календарем ще іде Різдвяний піст. І коли наша донечка почула, що ми будемо 25- го святкувати Різдво, а 1-го будемо зустрічати Новий рік, вона перше крикнула: «Ура, нарешті дочекалися».

Справа в тому, що ми відлік нового року ведемо від народження Господа нашого Іісуса Христа. Нас привчали комуністи, що нова ера, новий рік нової ери. Та яка ера, від чого ми відштовхуємося, говорячи про нову еру? Від Різдва Христового! Так ми і говоримо – новий рік, ми будемо зустрічати 2023 рік від Різдва Христового. І якщо не має ще Різдва, то який може бути новий рік? Не має логіки, коли ти не зустрів Народження Іісусика, то не має логіки в тому, що ти зустрічаєш Новий рік. А тільки відсвяткувавши сьогодні Різдво Христове, ми можемо з духовною впевненістю зустріти і Новий рік, новий 2023 рік. Очистивши наші душі від тієї скверни, яка роками і десятиліттями засівалася в наших душах, від тієї неправди, яка перевертала все у нашому житті, і все те, що було логічним, а наші діди зустрічали Іісусика, а потім зустрічали Новий рік, і так було раніше. Перевернули так, щоб не було логіки в наших святкуваннях.

Ми сьогодні очищуємося від цієї скверни. І я радію цьому, бо очистившись, тільки очистившись від минулої скверни, ми зможемо наповнитись духовністю, любовʼю, благодаттю Божою, благодаттю Господа нашого Іісуса Христа.

Сьогодні ми зустрічаємо новонароджене Малятко маленького Іісусика. Починалася служба і прозвучала повітряна тривого по всій Україні, ще літають ракети. І сьогодні маленький Іісусик народжується в руїнах, Українських руїнах з надією не на пастушків, а на наших воїнів, які захистять нашу церкву, нас з вами, і Його маленьке новонароджене Малятко. З надією на нас з вами, що ми істинні християни вистоїмо в цій боротьбі. Літають ракети, сьогодні над Вертепом нашого Богомладенця стріляють гармати і ворожий ненависний чобіт топче нашу святу землю, але в нашій боротьбі з нами Бог, в нашій боротьбі з нами новонароджене Дитятко Іісусик, маленький Іісусик. Ми віримо в це, вистоїмо, виростимо наших дітей у світлій, багатій, незалежній державі. І будуть молитися наші діти в Українській істинній Православній Церкві. І будемо 25 грудня зустрічати Різдво Христове!

Христос Рождається! Славімо Його! Христос Рождається! Славімо Його! Христос Рождається! Славімо Його!

Ну, а зустрівши Різдво Христове, будемо колядувати, колядує наш хор, колядуйте ви, хай наші дітки колядують, ходіть один до одного, сьогодні радуймося і веселимося, бо Народився Христос!

Боже благословення на вас!».

pokrova.nezhin.org

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь