Війна загострює всі почуття: у Ніжині зросла кількість звернень з приводу домашнього насилля

 

 

 

 

Останнім часом у Ніжині стрімко зросла чисельність звернень з приводу домашнього насилля – таку інформацію у своєму виступі на оперативній нараді озвучила начальник відділу у справах сім’ї та молоді Наталія Березка.

Журналісти Нежатин поспілкувалися з Наталією Олексіївною і запитали, з цим це пов’язано на сьогодні.

-Війна загострює всі почуття. З початком повномасштабного вторгнення люди переживають цілий шквал негативних емоцій, багато хто втратив роботу, а хтось – близьких людей… Це не може не відобразитись на емоційному самопочутті українців, негативні емоції переходять у більш масштабний ракурс. Люди стали знервовані, часто зриваються, а дехто переходить межу, вживає алкоголь та влаштовує справжній дебош своїм рідним… Сумно, але часто мовчазними свідками цьому стають наймолодші члени родини – діти. Навіть якщо вони і не зазнають насилля, але бачать його, і це травмує дитячу психіку…

Протягом березня-квітня 2022 року, коли в наше життя остаточно ввірвалася війна, звернень було небагато. А от зараз настав такий період, що вони просто “посипалися”… Занадто багато негативу ввібрала в себе людська психіка…

-Наталія Олексіївна, розкажіть коротко, як у Ніжині налагоджено роботу відділу у справах сім’ї та молоді.

-Фахівці цього відділу координують роботу з протидії домашнього насильства.

У разі, якщо люди телефонують безпосередньо до відділу – ми повідомляємо поліцію та Ніжинський центр соціальних служб, якщо сповіщають мене, то я координую подальші дії. За потреби направляємо людей до центру безоплатної правової допомоги, там консультують відповідні фахівці, в тому числі, й юрист. Як уже сказала, співпрацюємо з центром соціальних служб, там є психолог і фахівці, де, за потреби, родину фіксують на облік.

Нагадаю: в кінці минулого року почала діяти програма по роботі з кривдниками. На сьогодні вже затверджено модулі роботи, і її суть в тому, що психолог має працювати не тільки з тим, хто постраждав від домашнього насилля, а й з людиною, яка його вчиняє.

Статистично: на скільки виросла кількість викликів?

-Картина така: протягом 2021 року ми отримали 168 звернень. За перше півріччя 2022 року – 191. За весь 2022 рік зафіксовано 490 звернень. А з початку 2023 року (січень та лютий) ми отримали вже 55 звернень.

Часто люди звертаються повторно.

-Знаємо, що у Ніжині та районі безкоштовно надається соціально-психологічна допомога фахівцями мобільної бригади…

-Так, із серпня 2022 року підписано меморандум про співпрацю із ГО “Іноваційні соціальні рішення” та UNFPA, й за ці грантові кошти створено 2 додаткові мобільні бригади, вони й допомогають нам, коли надходить звернення про домашнє насильство.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Потрібна соціально-психологічна допомога? У Ніжині функціонують 2 мобільні бригади

Також очікуємо на створення на базі центру соціальних служб кризової кімнати. Що це таке? В такій кімнаті людина може перебувати, за потреби, до 10 діб, якщо має на це вагомі причини. Наприклад, не може повернутися додому, бо там її скривдять…

Найчастіше від домашнього насилля страждають жінки. А як часто жертвами стають чоловіки?

-На 100 жінок звертається 20 відсотків чоловіків. Чоловіки, в основному, потерпають від економічного насилля. Так, трапляється і таке: скажімо, дружина відібрала карту в чоловіка, і все, не віддає, чоловік залишається без фінансової підтримки і вдіяти нічого не може.

Війна – це вже насильство у своїй суті. Наше завдання – надати психологічну допомогу. Ми зорієнтовані на європейські програми, які націлені на соціальну та психологічну реабілітацію.

Тож наше завдання – не лише допомогти, а й попередити домашнє насилля.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь