Ніжин: безоплатна правова допомога в умовах воєнного стану

 

 

 

 

Щодня ми зіштовхуємося із безліччю життєвих питань: оплата комунальних платежів, кредити, зарплата, пенсії, аліменти тощо. До того ж із початком повномасштабного вторгнення рф в Україну через зміни у законодавстві з’явилися нові виклики : мобілізація, трудові гарантії та фінансові питання в умовах воєнного стану, фіксування воєнних злочинів та отримання компенсації за зруйноване майно, соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.  Якщо є сумніви, як бути у тій чи іншій ситуації, краще заздалегідь проконсультуватися з юристами. Тим більше, що у нашому місті є конкретна організація, яка займається такою справою – Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. З їхнім керівником – Володимиром Бригинцем наше інтерв’ю.

– Володимире Дмитровичу, ви надаєте правову допомогу. Причому, безоплатну. В чому її суть?

– Так. Саме безоплатну правову допомогу, яка гарантується державою та повністю (або частково) надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

– Ваш центр спеціалізується на вторинній правовій допомозі. Виходить, що є й первинна?

– Все правильно. Безоплатна правова допомога включає в себе і первинну, і вторинну. На етапі первинної надається правова інформація, а також консультації та роз’яснення з правових питань. Крім того, складаються заяви, скарги та інші документи правового характеру (крім процесуальних документів). А ще – забезпечуємо доступ особи до вторинної правової допомоги  та медіації.

– Скажіть, будь ласка, а хто ж має право на первиннуправову допомогу?

– Усі громадяни, котрі перебувають під юрисдикцією України (громадянин України, іноземці, особи без громадянства, в тому числі  біженці чи особи, які потребують додаткового захисту).

Коли виникла у людини потреба отримати правову допомогу, що вона повинна зробити?

– Тут є декілька шляхів:

– звернутися  до будь-якого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро  правової допомоги;

–  у контакт-центрі системи БПД за номером 0 800 213 103 надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контакт-центр працює щодня;

–  номер для дзвінків з-за кордону +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку);

– безкоштовні дзвінки до контак-центру з мобільного застосунку Telegram: https://t.me/+380677213103 ;

–  поставити правове запитання можна через телеграм-бот «Безоплатна правова допомога (консультації)»;

– готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid та у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога» або «Твоє право» .

– А що таке безоплатна вторинна правова допомога?

 – Цей вид допомогу включає в себе: по-перше, захист; по-друге, представництво інтересів особи в суді, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; і по-третє, складення процесуальних документів.

Хотілося б довідатися, які категорії населення мають право на безоплатну вторинну допомогу?

– Перелік цих категорій визначено в статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Насамперед, це незахищені категорії населення із доходом, що не перевищує 5368 гривні (два прожиткових мінімуми). Мають право на вторинну допомогу й особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, діти, учасники бойових дій, ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України,  постраждалі від домашнього насильства, власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості тощо.

– Які питання найбільш актуальні?

– Під час проведення аналізу питань, з якими найчастіше звертаються громадяни у Ніжині та районі, з’ясувалося, що протягом минулого року збільшилася кількість звернень, пов’язаних із розірванням шлюбу, стягненням аліментів, перерахунком пенсії, спадкуванням земельної ділянки, перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років, визнанням особи такої, що втратила право на користування житловим приміщенням. На разі частими стали звернення від родичів військовослужбовців, які вважаються зниклими  безвісти чи потрапили у полон. Фахівці системи БПД розповідають, що робити, до кого  звертатися, допомагають скласти заяви тощо.

– Яким чином надається вторинна допомога?

У цивільних та адміністративних справах, а також потерпілому (свідку) у кримінальному провадженні для призначення адвоката/працівника центру, слід звернутися до будь-якого місцевого центру (незалежно від реєстрації місця проживання).

У кримінальному провадженні особі, яка має статус підозрюваного, обвинуваченого, засудженого та за відсутністю коштів чи з інших об”єктивних причин не може залучити захисника самостійно, слід заявити клопотання про його залучення. Клопотання адресується слідчому, прокуророві, слідчому судді чи суду.

Особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, мають право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги до моменту звільнення  (втрати права на таку допомогу) або використання усіх національних засобів захисту. Для цього потрібно звернутися письмово до відповідного центру через адміністрацію виправної колонії.

– Що таке «адресна правова допомога» та як її отримати?

– Адресна допомога – це створення належних умов для забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги громадянам з обмеженими можливостями.

Буває, з об’єктивних причин людина не може звернутися до центру/ бюро за юридичною консультацією, тоді наші спеціалісти прибудуть за адресою клієнта. Найчастіше – це особи з інвалідністю, люди похилого віку, які через проблеми з опорно-руховим апаратом самостійно не пересуваються, або знаходяться в соціальних, соціально-медичних установах, чи проходять тривале лікування без можливості покидати лікувальний заклад.

Особа, яка не має змоги самостійно звернутись за правовою допомогою до центру/бюро правової допомоги, зателефонувавши самостійно, або передавши прохання про надання адресної правової допомоги через знайомого, інформує працівників центру про те, що вона перебуває в складній життєвій ситуації та потребує консультації юриста. Після чого працівник навідується додому до особи та надає необхідну правову допомогу.

Отож, за отриманням консультацій та захистом своїх прав наші громадяни можуть звертатися до вашого центру, який знаходиться за адресою: Ніжин, вулиця Богуна,8 (3-й поверх).

– Саме так. Або ж телефонувати (04631)7-16-15, а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0-800-213-103.

Спілкувався Олександр Василенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь