145 років від народження видатного художника із Ніжина Олександра Якимченка

 

 

 

 

9 квітня виповнилося 145 років від дня народження художника-імпресіоніста та графіка Олександра Георгійовича Якимченка.

Олександр Якимченко народився в Ніжині у 1878 р. в родині міщанина та француженки-гувернантки родом з провінції Бретань. Художню освіту обдарований юнак отримав у Московському Строганівському училищі. Був одним з найкращих випускників, тому в 1900 р. отримав право на стажування за кордоном. У Парижі він навчався у відомих художників Е. Жирардо та Р. Пріне, відвідував студію майстрині графіки Олени Кругликової, де опанував різні види гравюри: суха голка, офорт, ліногравюра. У столиці Франції митець познайомився з поетом Максиміліаном Волошиним та молодими художниками з об’єднання «Мир исскуств».

У 1905 р. Олександр Георгійович повертається до Москви, плідно працює на мистецькій ниві, демонструє свої роботи на місцевих виставках, співпрацює з літературно-художнім журналом «Весы». Вже у 1910 р. займається оформленням книг для видавництва І. Кнебеля.

З 1912 по 1919 рр. художник подорожує містами Бельгії та Франції. На початку 20-х років ХХ століття Олександр Якимченко разом з дружиною повертається до Москви, тут у них народжується донька Людмила. Це був тяжкий період у біографії митця: голод та розруха змушують його братися за першу ліпшу роботу – він розписує агітаційні потяги, створює декорації для театрів та свят.

Останні роки життя Олександр Георгійович працював у Держзнаці. У 1929 р. художник помер.

У 1991 р. донька Людмила Олександрівна подарувала Ніжинському краєзнавчому музею 75 робіт в пам’ять про видатного митця, що народився в Ніжині.

Можливо, це художній твір 1 особа та човен
Немає опису світлини.

Аліна ОВДІЄНКО, в.о. завідуючої художнім відділом НКМ ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь