Що чекає на лікарню у Носівці?

 

 

 

 

Це питання час від часу виникає у жителів Носівської громади з огляду на реформування медицини, яке відбувається не перший рік в нашій державі.  

 Після процесу укрупнення  районів, ситуація з повноцінною роботою міської лікарні Носівки неоднозначна.  Звісно, про закриття її мова наразі не йде, поки що люди говорять лише про перелік надаваних у переліку пакету послуг. Ситуацію коментує профільний заступник міського голови Носівки Вікторія ВЕРШНЯК.

– У липні минулого року  Верховна Рада внесла зміни  до  Основ законодавства України з  питань охорони здоров’я, де передбачено реформування вторинної та третинної ланки медицини. Головною його метою є створення такої мережі закладів охорони  здоров’я, яка була б спроможна забезпечувати належне медичне обслуговування всього населення. Така мережа   дещо відрізняється від тієї, яка наразі є в нас і це важливе питання ми аже обговорювали з депутатами на березневій сесії. 

Ми усвідомлюємо, що в межах реформування  НСЗУ вже з наступного року буде укладати договори  із закладами на три роки, і якщо медичний заклад не входитиме в спроможну мережу, це передбачає зменшення кількості пакетів та дофінансування з місцевого бюджету. Які пакети НСЗУ буде укладати з неспроможними лікарнями – питання відкрите. До кінця року наша лікарня працює за  договорами, укладеними  на 11 пакетів. Однозначно, з наступного року їх буде менше. Питання всебічно вивчається, однак наголошую, що про закриття мова не йшла і не йде. 

 Наразі створена робоча група  з керівників та  фахівців медзакладів,  старост, депутатів міської ради для того, аби  забезпечити  всебічний аналіз  стану закладів, ефективне використання кадрових та фінансових  ресурсів,  реалізації їх спроможності, аби відповідали вимогам МОЗ у своїй діяльності. Паралельно аналізуємо можливості місцевого бюджету. Адже на сьогодні кошти, які надходять від НСЗУ, йдуть виключно на оплату праці медперсоналу та закупівлю медикаментів, передбачених державною програмою медичних гарантій. Всі інші витрати, а це значні кошти,  вже зараз  взяла на себе міська рада.

У міській раді розроблені відповідні програми підтримки обох ланок медицини, спрямовані на перенавчання лікарів, на придбання житла (наразі є дві  квартири, готові до заселення), на компенсацію оплати за комунальні послуги тощо. Скажімо, на виплату  фінансових заохочень лікарям на 2023 рік передбачено 3,2 мільйони гривень. Програма фінансової підтримки Носівської міської  лікарні імені Примака передбачає кошти у сумі 8,2 мільйони гривень, також є ряд інших програм, спрямованих на підтримку роботи наших медзакладів. Задачі стоять справді непрості. Обидві ланки медицини наразі працюють над Стратегічним планом розвитку на три роки. 

-Вікторіє Миколаївно, а  якого типу лікарня буде  у Носівці? Все таки, що чекає на цей заклад в зв’язку з реформуванням галузі вцілому?

– Нещодавно  відбулося засідання робочої групи, в ході якого були  відпрацьовані та враховані пропозиції, якими ми бачимо обидва наші заклади в реформованій галузі. І 14 квітня міська рада надіслала свої пропозиції до обласного управління охорони здоров’я, в яких наполягаємо  на включення обох лікарень Носівської  громади до спроможної мережі госпітального округу. Сподіватимемося, що нас почують  і  медзаклади громади потраплять  в спроможну мережу.   Якщо цього не станеться, то, по великому рахунку, утримання цього комунального закладу ляже виключно на бюджет громади.

Хоч насправді ми дуже сподіваємося, що наші заклади будуть у спроможній мережі госпітального округу. А влада за будь яких обставин як і завжди, буде підбтимувати цю важливу стратегічну галузь.  В Носівці  лікарня працюватиме, а жителі нашої громади і сусідніх, які звертаються до наших медиків, і надалі отримуватимуть якісні  медичні послуги.

– Дякую за розмову.

(Подається за скороченням. Повністю інтерв’ю читайте на сайті Носівської міської ради) 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь