Забитий стаціонар та закриття пологового: директор ніжинської лікарні про найважливіше

 

 

 

 

20 квітня 2023 року повністю завершився процес об`єднання Ніжинської міської та районної лікарні, працівники взялись за роботу вже в оновленому закладі.

Як неоднорозово наголошувала гендиректор лікарні Ольга Швець, реорганізація – процес вимушений через рефоромування медицини вцілому, проте для ніжинців та жителів району не зміниться нічого.

Але пацієнти вже зіткнулись із першими проблемами. Журналісти нашого видання стали свідками перших незручностей для відвідувачів лікарні.

Жительку району, яка за звичкою звернулась до районної поліклінніки відправили із амбулаторною картою до міської. Пацієнтка планувала візит до ендокринолога. Проте, як її запевнили в реєстратурі, її лікарку із «районки» не прийняли на роботу, через те, що в центральній вже був спеціаліст. Відвідувачці запропонували візит через 3 години. Що дуже обурило жінку, адже вона проїхала не один десяток кілометрів, щоб потрапити до медзакладу.

Виявляється відтепер на багатотисячний Ніжинський район – один ендокрінолог, який приймає лише три години на день.

А яка ж ситуація з іншими спеціалістами? З цим та іншими питаннями, які найбільше хвилюють пацієнтів, ми звернулись до директора КНП “Ніжинська центральна міська лікарня ім. Миколи Галицього” Ольги Володимирівни:

Левову долю потрібно брати на себе сімейному лікарю, він має обстежити пацієнта, направити на додаткові обстеження, а потім вже до вузького спеціаліста.

Наші пацієнти звикли до того, що їх обслуговують відразу після звернення. Проте нова реформа передбачає іншу процеруру: пацієнт іде до сімейного лікаря – сімейний лікар дає електронне навправлення – пацієнт записується на прийом до вузького спеціаліста через портал Helsi або телефонує в реєстратуру. У нас ця система працює. І не має такого, що потрібно чекати тиждень, реально записатись в цей же день або ж за декілька днів.

Важливо пам`ятати, що лікар працює на ставку, зранку він робить “обхід” в стаціонарі, а потім веде прийом. Але його медична сестра знаходиться в кабінеті повний робочий день. Якщо людині потрібний рецепт або вирішити якесь незначне питання, то медсестра допоможе.

– Пацієнти скаржаться на заповнені відділення стаціонару, зокрема неврологію. Як плануєте вирішувати це питання?

У нас неврологічне відділення на 50 ліжок, плюс 10 реабілітаційних ліжок. Сьогодні більшість з них займають військові.

Ми вже переводимо реабілітаційне відділення в будівлю районної лікарні, тому і цих пацієнтів ми звідти переведемо. Але на це потрібен час.

– Останнім часом з`явились чутки про закриття Ніжинського пологового будинку, як ви можете це прокоментувати?

Пологовий будинок не закривають й не планують цього робити. Але медична реформа не передбачає фінансування цього закладу, крім того Управління охорони здоров`я не включило його в спроможну мережу.

Проте міська лікарня претендує на кластерну й передбачає відділення акушерства й гінекології, тому обговорюється варіант приєднання пологового до нас, але коли це відбудеться – не відомо.

Нагадаємо, що відтепер амбулаторний прийом спеціальстів відтепер відбувається виключно в будівлі поліклініки міської лікарні за адресою вул. С. Прощенка, 21-А.

Дарина Кузнєцова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь