Оформляти “Автоцивілку” можна не всім: хто підлягає до пільгової категорії?

 

 

 

 

Щороку власник автотранспорту оформляє поліс “Автоцивілки”. Це той папірець, який гарантує тобі захист. Щоправда, не всім і не завжди.

Виявляється в Україні є певна когорта водіїв, яких звільнено від оформлення обов’язкового страхування. Хто вони, ці щасливчики?

Пільги з неоформленння “автоцивілки” передбачені для кількох категорій та на підставі поданих документів, розповіли на порталі “Український ветеранський фонд”.

Від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України звільняються:

– учасники бойових дій
– постраждалі учасники Революції гідності
– особи з інвалідністю внаслідок війни
– особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами
– особи, що керують транспортним засобом, належним особі з інвалідністю I групи, у її присутності

Належні їм транспортні засоби – це автівки, якими пільгові категорії осіб володіють не тільки на праві власності, а й на будь-якій іншій правовій підставі:

– договір підряду
– оренди тощо

Які потрібні документи

Право на таку пільгу надає посвідчення учасника бойових дій (УБД), а також документи, що підтверджують право на володіння чи користування автомобілем.

“Довіреність на керування автомобілем не підходить для звільнення від оформлення автострахування. Цей документ не підтверджує, що особа є законним власником наземного транспортного засобу”,
– наголошують юристи.

Вони пояснили, що ця пільга – персоналізована. Тобто якщо автомобілем, що належить особі зі статусом УБД, керує особа без такого статусу, їй доведеться оформити автоцивілку.

Інакше працівники Патрульної поліції мають право виписати штраф, а оплата збитків у разі ДТП відбуватиметься коштом того, хто керував автомобілем, а не коштом того, кому належить.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь