Зеленський підписав законопроєкти про спрощення умов лікування військових і збільшення місць для роботи ВЛК

 

 

 

 

Президент Володимир Зеленський підписав проєкти законів № 9158 і № 9154, які спрощують оформлення довідки про обставини травматизації військового під час воєнного стану та дозволяють створювати військово-лікарські комісії (ВЛК) при державних і комунальних закладах охорони здоровʼя.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Закони набудуть чинності наступного дня після їх публікації.

Законопроєкт № 9158

Цей документ дозволяє не проводити розслідування про обставини отримання травми в зоні бойових дій.

Довідка про травму (поранення, контузію, каліцтво) складається протягом 5 днів на підставі рапорту безпосереднього командира та відповідного наказу командира військової частини.

У такий самий строк довідка направляється до військового закладу охорони здоровʼя або до територіального центру комплектування і соціальної підтримки.

Запроваджується механізм направлення медичних та інших документів до військового закладу охорони здоровʼя або територіального центру комплектування і соціальної підтримки, а також до військової частини — територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

«Таким чином, документи «ходитимуть» за військовим, а не військовий ходитиме за документами. Це сприятиме розвʼязанню проблем черг і зайвої бюрократії, щоб військовослужбовці, які поранені та перебувають на лікуванні, не вистоювали в чергах для отримання тієї чи іншої довідки від військово-медичної комісії», — пояснив голова комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Завітневич.

Железняк додає, що в цьому законі підтримали поправку № 47, відповідно до якої в разі неможливості направлення документів в електронному вигляді обовʼязок направити документи в паперовому вигляді покладається на заклад охорони здоровʼя або територіальний центр комплектування і соціальної підтримки.

Законопроєкт № 9154

Як йдеться в пояснювальній записці, раніше військово-лікарську експертизу могли проводити тільки комісії, створені при територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки та закладах охорони здоровʼя Міністерства оборони, СБУ та інших військових формувань.

Існувала правова неврегульованість, яка не дозволяла створювати ВЛК при інших закладах охорони здоровʼя сектора безпеки і оборони, зокрема Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Служби зовнішньої розвідки України тощо.

До закону додали весь склад сектора безпеки та оборони ДовідкаМіністерство оборони України, Збройні сили України, Державна спеціальна служба транспорту, Міністерство внутрішніх справ України, Національна гвардія України, Національна поліція України, Державна прикордонна служба України, Державна міграційна служба України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Служба безпеки України, Антитерористичний центр при Службі безпеки України, Служба судової охорони, Управління державної охорони України, Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України, Апарат Ради національної безпеки і оборони України, розвідувальні органи України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику., а також дозволили створювати ВЛК при закладах охорони здоровʼя як державної, так і комунальної форми власності.

Бабель

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь