Щеплення від кору: як захиститися від небезпечного вірусу

 

 

 

 

КНП «Ніжинський міський ЦПМСД» нагадує про необхідність мати щеплення від такої небезпечної хвороби, як кір.

Попередній спалах кору лютував в країні в 2017-19 рр і, за прогнозами, у 2023 році може розпочатися нова хвиля.

Кору властива спеціфічна циклічність, яка повторюється кожні 4-5 років, тому, звісно, краще попередити небезпечне вірусне захворювання. Хвороба швидко переноситься: 9 людей із 10, з якими контактувала інфікована особа, захворіють, якщо вони не щеплені від кору.

Вірус поширюється при чханні, тісних особистих контактах, живе і залишається активним на поверхнях протягом 2 годин.

Як виявляється кір?

Інкубаційний період кору становить від 10 до 14 днів. Загальна клінічна картина кору виникає при максимальному накопиченні збудника в крові та відрізняється послідовною зміною періодів: катарального, висипання і пігментації.

Початкові ознаки кору припадають на катаральний період і нагадують прояви ГРЗ: нежить, біль у горлі, висока температура, кон’юнктивіт, можливі біль в животі та розлад шлунку. У дитини погіршується самопочуття, з’являється слабкість, пропадає апетит. Може з’явитися світлобоязнь.

Основні симптоми кору наростають поступово і характеризуються появою і загасанням характерного висипання:

  • 1-2 добу – плями на слизовій щік проти корінних зубів;
  • 2-3 добу – рясне висипання на шкірі папульозного характеру, яке має різний розмір і форму, не містить всередині рідину, зливається між собою;
  • спочатку висипання з’являється на голові (за вухами, на бічних поверхнях шиї, волосистій частині голови), воно має вигляд блідо-рожевих плям; до кінця доби висип набуває більш темного кольору і переходить на обличчя і верхню частину грудей;
  • на 2 день висип поширюється на все тіло, крім нижніх кінцівок, а на 3 день – поширюється і на ноги;
  • після загасання висипань на шкірі залишаються пігментація і лущення.

Період висипу, як правило, триває до 3 діб. Висока температура тіла в цей час ще зберігається. Посилюються нежить, кашель, погіршується загальний стан хворого.

Період пігментації триває від 1,5 до 3 тижнів і характеризується поступовим “загасанням” симптомів кору: висип видозмінюється – переходить в буро-коричневі плями, шкіра лущиться, температура тіла знижується до нормальної, стихають запальні процеси у верхніх дихальних шляхах.

У дорослих симптоми кору виражені більш сильно, ніж у дітей. Захворювання протікає важче, може супроводжуватися запаленням легенів, менінгітом, енцефалітом.

Профілактика кору

Вакцинація – найнадійніший засіб попередження кору.

Планові щеплення дітям проводять згідно з календарем щеплень двічі – в 1 рік і в 6 років.

Щеплення роблять вакциною комбінованою КПК. В Україні ця вакцина є безпечною і забезпечує тривалий захист.

У КНП «Ніжинський міський ЦПМСД» – значний запас цієї вакцини. Тому медики, за потреби, запрошують звернутися до свого сімейного лікаря і отримати щеплення від кору.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь