На Ніжинщині віднайшли камінь, що є свідком Льодовикового періоду

 

 

 

 

Незвична цікавинка з’явилася в Національному заповіднику «Гетьманська столиця», що в Батурині. Це величезний камінь, який охрестили свідком Льодовикового періоду. 

«Камінь нам подарували місцеві жителі  родина Олександра та Валентини Ткаченків. Вони його викопали у своєму дворі. Причому господарі думали, що натрапили на скарб чи якийсь підземний хід. Подружжю довелося викопати величеньку яму, і вони з’ясували, що знахідка це досить великий гарний рожевий камінь», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Наталія Саєнко, вчений секретар заповідника. 

Камінь твердої породи, ймовірно, якийсь вид граніту,заввишки 96 см і завширшки 1 м, орієнтовна вага –приблизно 1 т. Наталія Саєнко каже, що камінь «принесений» до Батурина льодовиком 100-200 тисяч років тому, а вік його обчислюється декількомамільярдами років.

Унікальність полягає в тому, що ні в Батурині, ні в його найближчих околицях ніколи не виявляли подібних «подарунків льодовика».

«Батурин стоїть на високій терасі над Сеймом, тож ґрунти сформовані на лесових відкладеннях. У такій землі в Чернігові викопані Антонієві печери, а в Києві – печери Києво-Печерської Лаври. І навіть своєю вагою камінь не зміг роздавити ці нашарування.

У нашій місцевості, мабуть, ще десь є подібні камені в землі. Просто про них ніхто нічого не знає. А вони тихенько лежать собі і далі», – розповіла Наталія Саєнко

Свідка Льодовикового періоду розмістили напроти музейного комплексу «Козацький двір» і будь-хто із гостей заповідника може його побачити, доторкнутися, чи сфотографуватися поруч. Наталія Саєнко каже, що людям у сучасній інформаційній ситуації такі добрі новини дуже потрібні. 

За її словами, батуринський камінь уже зацікавив українських дослідників, тож на їхні фахові висновки чекатимуть із нетерпінням. 

Ірина Осташко

Челайн

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь