У Ніжинській лікарні пройшли трудові збори: колектив вирішував, як вийти зі скрутного становища

 

 

 

 

Через оптимізацію, яка є одним з наслідків медичної реформи в Україні, скороченню підлягає частина колективу КНП “Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького”. Задача керівництва медзакладу, місцевої влади, депутатського корпусу – МАКСИМАЛЬНО зберегти спеціалістів, котрі налаштовані оптимістично, “горять” бажанням працювати, щоб разом вибудувати кластерну лікарню.

Як і будь-яка реформа, медична таїть в собі певні ризики і перепони. У цей надскладний час держава водночас позбавила медзаклади так званого “ковідного” пакета, за яким укладено договори з Національною службою здоров’я України. В результаті Ніжинська міська лікарня недоотримає 35 млн гривень.

Нині зусилля керівництва лікарні, влади міста, депутатів спрямовані на те, щоб РАЗОМ віднайти вихід з ситуації, що склалася. З цією метою в самому медзакладі, в Ніжинській міській раді відбулися кілька зустічей з медпрацівниками.

Вчора, 27 червня, у міській лікарні відбулася чергова зустріч гендиректорки Ольги Щвець з колективом, де керівниця ще раз наголосила на важливих моментах, закликала колег до порозуміння та плідної співпраці.

Отже, детальніше про цю зустріч та її результати.

МЕТА ОДНА – МАКСИМАЛЬНО ЗБЕРЕГТИ КОЛЕКТИВ, ЯКИЙ ПРАЦЮВАТИМЕ НА РОЗВИТОК МЕДЗАКЛАДУ

Як зауважила гендиректорка Ольга Швець, дане питання у колективі розглядали вже двічі. На зборах колективу керівниця доводила до відома колег, що коштів на зарплату, починаючи з прийдешнього липня, бракуватиме. Адже щомісячні надходження складають 11 млн грн, а на виплату зарплати потрібні 14 млн. гривень. Кошти необхідні також й на закупівлю медвиробів і препаратів – майже 3 млн гривень. Таким чином, медзакладу щомісячно бракуватиме 4 млн гривень.

Нам потрібно обрати один або комплекс варіантів оптимізації витрат нашого закладу з тим, щоб МАКСИМАЛЬНО зберегти колектив. Для нас цінне КОЖНЕ робоче місце, КОЖНА людина. З тим, щоб ми продовжили РОЗВИВАТИ наш заклад, оскільки нашу лікарню затвердили у спроможній мережі як кластерну. До неї є певні вимоги, яким ми повинні відповідати“, – зауважила Ольга Володимирівна.

Між ділом, керівниця зазначила, що незабаром медзаклад отримає ангіограф, який принесе додаткові кошти. Для роботи на ньому потрібні спеціалісти. Тому необхідно розуміти, хто з лікарів готовий сьогодні проходити навчання.

Медпрацівникам було запропоновано декілька варіантів виходу зі скрутної ситуації. За обраний варіант – проголосувати.

Це робиться для того, щоб донести думку колективу до депутатів. Аби потім ми не перекладали провину на когось“, – підкреслила гендиректорка медзакладу.

ЗАПРОПОНОВАНІ ВАРІАНТИ: ЕКОНОМІЯ ТА РИЗИКИ

ПЕРШИЙ ВАРІАНТ. Переведення на 0,75% ставки всіх працівників закладу до кінця року. При цьому трудовий стаж зараховуватиметься. Це дасть понад 13 млн грн економії. Але є певні ризики.

Скоріше за все, даний варіант не дуже сподобається молодим спеціалістам, адже немає гарантії, що наступного року медзаклад повернеться до своїх ставок.

Крім того, не можна перевести на 0,75% ставки лікарів, месестер на цілодобових постах, а також лаборантів і рентгенлаборантів.

Якщо колектив підтримає даний варіант, з місцевого бюджету доведеться просити ще понад 7 млн грн на решту виплат.

ДРУГИЙ ВАРІАНТ. Кожен медпрацівник візьме 15 днів відпустки без збереження зарплати. Така форма допускається на законодавчому рівні.

Ризики цього варіанту: змусити всіх написати заяви керівництво не має права.

Є навіть такі спеціалісти, яких ми самі проситимемо не йти у відпустку, бо вони потрібні для надання медичних послуг“, – зазначила Ольга Швець.

При цьому розкладі економія складатиме майже 7 млн гривень. З місцевого бюжету додатково потрібні майже 14 млн гривень.

ТРЕТІЙ ВАРІАНТ. Переведення на оклади 2021 року. Економія складе понад 17 млн грн до кінця року. З місцевого бюджету треба буде попросити ще понад 3 млн гривень. Ризики даного варіанту: відтік спеціалістів.

Якщо взагалі не вжити заходів, то заборгованість по зарплаті до кінця року становитиме понад 17 млн гривень. Разом з іншими витратами ця сума становитиме майже 21 млн гривень.

НА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ НІХТО НЕ ПІДЕ

Наразі у міській лікарні працюють 69 людей молодшого медичного персоналу пенсійного віку.

Попросити їх “на вихід” я не можу з низки міркувань. По-перше, чисто по-людськи. У кожного є сім’я, обставини, які змушують працювати людину, що вийшла на пенсію. По-друге, спеціаліст, який має вищу кваліфікацію, великий досвід, високі професійні здібності, сьогодні, навпаки, має переваги. По-третє, є закон, порушувати який я не буду. Ніхто не буде“, – наголосила керівниця медзакладу.

МІСЦЕВА ВЛАДА ОСТОРОНЬ НЕ СТОЇТЬ

Кілька днів тому депутати Ніжинської міської ради, які завітали до нас на зустріч, пообіцяли дофінансування з місцевого бюджету. Хай допоможуть!” – прозвучала репліка із зали.

«Нагадаю: районна лікарня була приєднана до міської з боргом у 11 млн гривень, який взяла на себе місцева влада. Медпрацівникам була виплачена зарплата, яку медзаклад накопичив ще ДО ПРИЄДНАННЯ. Це по-перше.

По-друге. Через повномасштабну війну відбулися зміни в Податковому кодексі, через які підприємства всіх форм власності звільнено від сплати податків в 2022 році. До кінця 2023 року вони його не платитимуть. Це мінус 90 млн грн з місцевого бюджету. Місцева влада не може віддати всі кошти нам. А що тоді скажуть, приміром, освіта та культура? Вони теж мають право на підтримку з місцевого бюджету. Тим паче, що в освіті жорстко стоїть питання щодо наявності та облаштування укриттів. Звичайно, місцева влада не залишить нас з проблемою сам на сам, але ж і ми самі не повинні чекати допомоги, склавши руки.

Ще раз наголошую: АНАЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ СКЛАЛАСЯ ПО ВСІЙ УКРАЇНІ. Держава знає про цю ситуацію. Але треба розуміти: у країні – війна. Ми повинні дякувати за те, що маємо”, – підкреслила Ольга Швець.

“ЛІЖКА ПРОСТОЮЮТЬ, А ЗАРПЛАТА “КАПАЄ”

“Чому б не зробити аналіз, як спрацювало кожне відділення? Через що ми недоотримуємо кошти? Наприклад, наразі у відділенні, яке я очолюю, перебувають 30 важкохворих, серед медперсоналу – 4 медсестри, 2 санітарки. За рік ми пролікували 800 важкохворих. Треба переглянути зріз ліжкоднів по кожному відділенню. Тоді стане зрозуміло, хто та як працює”, – запропонував один з керівників відділень.

Очільниця медзакладу відповіла, що з першого дня перебування на посаді моніторить ситуацію. Добове зведення показує: в середньому недозаповнюваність ліжок щодня складає приблизно 50. Тобто ліжка простоюють, а персонал при цьому перебуває на робочих місцях, зарплата “капає”.

Крім того, відомо всім, що у деяких відділеннях є незначне перевищення кількості персоналу. Навантаженість на лікаря має бути 20 ліжок. На завідувачів відділень – удвічі менше. На одну палатну медсестру – теж 20 ліжок.

Тому нескладно вирахувати, ХТО та ЯК працює. Звідси можна робити висновки.

ЯКИЙ ВАРІАНТ ОБРАЛИ?

Зрозуміло, що колектив медзакладу не проти дофінансування з місцевого бюджету. Але вирішили, що НАЙОПТИМАЛЬНІШИМ буде другий варіант, коли всі до єдиного візьмуть по 15 днів неоплачуваної відпустки.

Це черговий – СПІЛЬНИЙ – крок керівництва лікарні та колективу до розв’язання проблеми, який вже завтра, 29 червня, буде представлений на розсуд депутатів міської ради.

Що далі, життя покаже. Головне – крига скресла.

Автор: журналіст Nizhyn Post Вероніка Грицова
Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь