Університети та коледжі України хочуть повернути до очних занять: що відомо та які терміни 

 

 

 

 

Українським коледжам, університетам та академіям рекомендують повернутися до занять в аудиторіях. Зробити це пропонують з 1 вересня поточного року. Рекомендація не стосується закладів освіти, які знаходяться у зоні бойових дій.

Про це йдеться у листі Міністерства освіти та науки України.

Керівництво закладів має вжити максимальних зусиль для облаштування укриттів, щоб проводити там заняття під час повітряних тривог.

Зазначається, що через пандемію коронавірусу, а пізніше – через повномасштабне вторгнення росіян українці мали повністю або частково навчатися дистанційно, що призвело до знищення якості освіти. Це пов’язано з технічними проблемами, великим обсягом завдань, відсутністю ефективного зворотнього зв’язку та браком комп’ютерної техніки для освітян. 

Керівництво закладів освіти має подбати про укриття протягом липня та серпня. Крім того, до 20 липня необідно надати інформацію стосовно наявності облаштованих укриттів шляхом.

Наголошуємо, що ця рекомендація не стосується закладів освіти, розміщених на територіях, які знаходяться в зонах бойових дій, зокрема в зонах досяжності вогню ворожих РСЗВ, систем типу С-300 та аналогічних”, – зазначили у повідомленні.

Міністр освіти Оксен Лісовий зазначив, що навчання у школах з 1 вересня 2023 року також планується в очній формі. Попри ризики, і школярам, і студентам, слід надолужувати втрачені за три останні роки прогалини у здобутті знань.

Крім того, МОН рекомендує дітям – громадянам України, які вимушено знаходяться за кордоном, декілька варіантів здобуття освіти.

По-перше, навчатись тільки в закладі освіти країни перебування учня за очною формою, по-друге, можна поєднувати навчання в школі за кордоном та в закладі загальної середньої освіти України, зокрема в Державному ліцеї «Міжнародна українська школа», за однією із форм навчання, передбачених законодавством (дистанційною, сімейною (домашньою), екстернатною).

Також можна навчатись у закладах або класах, які організовують за кордоном ініціативою громадських організацій українців за сприяння органів управління освіти цих країн та місцевої влади, і які надають освітні послуги у співпраці з державним ліцеєм «Міжнародна українська школа» відповідно до укладеного договору. Проте, якщо це не суперечить законодавству країни перебування школяра, можна навчатись тільки в закладі освіти України на дистанційній основі.

Челайн

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь