Влада нічого не зробила, щоб у школах були своєчасно збудовані укриття

20 липня у Ніжинській міській раді відбулась нарада з освітянами. Депутатів на неї, як зазвичай, запрошено не було, про актив та голів батьківських комітетів мова взагалі не йшла.

Пише Нежатин.

На зустрічі, в вузькому колі, обговорювалися питання по укриттях в трьох гімназіях – № 5, 6, 9 та у двох дитсадочках – №13 та 21. У гімназії №9 укриття будуватимуть. Вчергове було озвучене маніпулювання: «Вже є домовленість з керівництвом області про виділення субвенції у розмірі 3 млн 227 тис., 30% – 1 млн 400 тис. грн дофінансує місцевий бюджет. Наразі проєктно-кошторисна документація перебуває на стадії розробки».

Насправді не потрібні ніякі домовленості, бо кошти цільові йдуть з державного бюджету, а щодо проєкту, то його повинні були зробити ще на початку року, але всім було не до цього. Гімназії №5, 6 та обидва дитсадочки також не мають проєктів, адже рішення про видалення коштів було прийняте тільки місяць тому.

Причиною тому було не скликання з квітня місяця сесій міської ради та не включення цих питань в січні до міського бюджету.

Щодо існування інших дитячих садочків питання поки не обговорювалося.

На засіданні мова йшла про те, що найближчим часом міська рада отримає модульні укриття. Згідно рішення Кабміну Латвійської республіки, Чернігівщині виділять п’ять модульних укриттів: чотири передадуть Ніжину та одне – Чернігову.

Міська влада повідомила, що 1 вересня облаштувати укриття неможливо, адже до початку нового навчального року залишається обмаль часу – трішки більше місяця. Але до прийдешньої осені укриття обіцяють збудувати. Але якщо такими темпами роблять проєкти, то, звісно, є багато сумнівів у латвійських виробниках.

Також на засіданні довели начебто для розуміння людей: «Щоб збудувати одне повноцінне укриття, потрібні чималі кошти. Приміром, сховище у Ніжинській гімназії №9 обійдеться приблизно у 5 млн гривень. Розраховано воно на 200 осіб. Щоб забезпечити укриттями всі ніжинські заклади освіти, потрібно приблизно 100 млн гривень. Таких коштів в місцевому бюджеті наразі нема».

Але це знову відведення уваги в інший бік проблеми. Адже всі розуміють, що все треба робити вчасно – тоді буде результат. І якщо б міська рада зробила своєчасно проєкти, то на даний час вже стояли б укриття не в тільки перелічених закладах освіти, адже на прикладі латвійців ми бачимо, що достатньо донорський організацій та міжнародних проєктів, які залюбки допомагають у таких важливих справах. Але для цього, як в анекдоті: ти хоч лотерею купи, щоб виграти.

І зараз згадуються пропозиції депутатів, які пропонували ще з минулого року розпочати проєктування укриттів, а керівництво виконкому мало і має інше бачення, на жаль.

А по фіналу зустрічі з’ясувалося, що з’явилася проблема з укриттям у Ніжинській школі №11. Тут нараховується 161 учень. Раніше – за договором – в якості укриття використовувалося підвальне приміщення храму. Тепер представники ДСНС даний договір не підписали, зазначила начальник управління освіти Валентина Градобик.

Освітяни разом з батьками шукають виходи з ситуації, що склалася. З цією метою проведено опитування батьків, директорів навчальних закладів. Пропонуються наступні варіанти: учні гімназії №5 добиратимуться в гімназію №3; школи №11 – в школу №13 на підзмінку, бо тамтешнє укриття не може відразу вмістити велику кількість учнів; гімназія №6 залишається на дистанційній формі навчання, поки не з’явиться укриття.

Ось такі от справи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь