Що чекає на 11-школу м. Ніжин (частина 2) або чому тільки для 11 школи не було замовлене модульне укриття?

 

 

 

 

Як і обіцяли, продовжуємо інформувати про те, яка доля чекає на школу №11 в м. Ніжині.

Учора відбулася зустріч батьків з керівницею управління освіти Ніжинської міської ради Валентиною Градобик. Батьки озвучили свої доводи щодо недоцільності та навіть небезпеки організації навчального процесу учнів 11 школи в приміщенні 13 гімназії та висунули свої пропозиції.

Коротко за підсумками зустрічі: питання ще вирішується, але зрозуміло одне, або діти навчаються дистанційно – і тоді закриття школи неминуче (цитую начальницю управління освіти). Адже більшість батьків не витримають на “дистанційці” рік, а то й більше і будуть змушені перевестидітей до інших закладів, або навчальний процес відбуватиметься в приміщенні іншої школи міста.

Пропозиція батьків обладнати два укриття та впровадити змішане позмінне навчання була відхилена на підставі технічної та фінансової неможливості її втілення.

Щодо технічної сторони, ми не можемо навести ніяких аргументів ні за, ні проти. Щодо фінансової – батьки пропонували кошти, які планується використати на підвіз учнів до іншої школи використати на переобладнання – ця пропозиція також була відхилена. Зараз адміністрація школи разом з батьками продовжують шукати вихід з цієї проблеми.

У той час, на офіційних медіаресурсах Ніжинської міської ради та в ЗМІ читаємо наступне: «Міський голова Ніжина домовився з Посольством та Кабінетом Міністрів Латвії, про виділення 4 (чотирьох) модульних укриттів для Ніжина. Гроші на виготовлення проєктів були виділені на останній сесії Ніжинської міської ради, яка відбулась 20 червня 2023 року», «гімназії №5 та 6 і садочки №13 та 21 отримають модульні укриття».

Що сказати, – молодці, почали щось робити. Однак чому в цей перелік не включена 11 школа, адже там також нема укриття?

Начальниця управління освіти Градобик В.В. повідомила батькам наступне:

  • без укриття навчальний процес в 13 школі запустити неможливо; –
  • у червні управління освіти ще звітувало, що 11 школа забезпечена укриттям;
  • укриття саме в 11 школі нема і не було, а те, яке використовувалось (Хресто-Вознесенська церква) – це приватна власність, яка орендувалась і яка за результатами перевірки не відповідає новим вимогам ДСНС до укриттів;
  • було підписано Меморандум про співпрацю з Литвою і зараз ведуться підготовка до обладнання укриттів в 5-ій та 6-ій гімназіях міста. ЗОШ № 11 при цьому не враховувалась;
  • для того щоб обладнати укриття в школі потрібно багато часу: рік, два, а то й більше. І навіть якщо за цей час війна закінчиться, згідно законодавства школа повинна мати своє укриття, бо без нього не дозволяється працювати;
  • про те, що діти не матимуть, де ховатись під час тривог, управління освіти дізналось тільки після 17 липня 2023 року після перевірки ДСНС (на жаль, я не уточнила, чи було управління освіти ознайомлено з новими вимогами, які прийшли 30 травня і чи не виникла в них думка, що укриття не пройде перевірку).

Таким чином, по факту маємо: свого укриття в 11 школі нема, але його необхідно в будь-якому разі будувати для того, щоб заклад міг працювати. Без укриття навіть після перемоги заклад не відкриється. Незважаючи на це, до списку шкіл, яким завдяки допомозі Литви буде обладнане укриття, ця школа не потрапила. На запитання чому – відповіді ніхто не знає. Думайте самі.

Далі буде…

Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь