Родичам загиблих ніжинців презентували макет Алеї Слави

 

 

 

 

26 липня в актовій залі міської ради зібрались родичі захисників, які загинули, захищаючи Україну. Мета зустрічі – ознайомитись та обговорити візуалізацію Алеї Слави з макетами стендів, на яких будуть розміщені світлини, імена, прізвища та дати життя загиблих ніжинських Героїв.

Раніше ми писали, що саме в кінці липня розробники обіцяли представити цей проєкт, – у термін вони вклалися. Відкрити Алею Слави планують до Дня незалежності України, 24 серпня.

Як повідомили розробники, роботи з виготовлення стендів розпочнуться вже за тиждень. Також вони розповіли, що фото загиблих захисників на банерах, як і самі банери, планується розмістити в хронологічному порядку, починаючи з 2014 року і донині. Таким чином, згідно концепції, буде можливість додавати на Алею Слави імена і фото загиблих Героїв, якщо, не дай Бог, такі будуть в майбутньому. Адже війна досі триває і коли вона закінчиться – невідомо.

Однак, як виявилося, недопрацьовок дуже багато. Досі триває уточнення дат народження та загибелі хлопців.

Щодо самих макетів багато зауважень. Зокрема рідним не сподобався фон, на якому розміщені фото – біло-сірий. За їхніми словами: він виглядає блідо і непривабливо.

Розкритикували також те, що погано опрацьовані фото самих захисників, які будуть на стендах: на багатьох світлинах «обрізані» плечі, хтось на фото зображений по пояс, в когось видно тільки голову.

Самі родичі загиблих Героїв, з якими ми поспілкувались, вважають, що працювати над світлинами потрібно було більш ретельно, пропонувати та обговорювати персонально з кожним різні варіанти фотообробки. Матері та жінки розуміють, що хочеться встигнути відкрити Алею Слави до Дня незалежності України, однак наголошують, що поспіх не повинен впливати на якість, адже Алея стоятиме не день і не рік, і наші загиблі Герої заслуговують на достойне вшанування та увічнення пам’яті.

«Не хочеться, щоб Алея Слави була зроблена аби як, для галочки, щоб було», «пам’ять про хлопців, які віддали своє життя за Україну, за нас з вами, не заслуговує на халатне відношення», – такі думки висловили в розмові ті, з ким ми спілкувалися.

Наприкінці зустрічі родичі загиблих також поскаржились на неналежний догляд за могилами Героїв, а саме на те, що на Алеї Слави на Фрунзівському кладовищі не косять траву. Матері та дружини практично щодня ходять «провідати» своїх синів та чоловіків, видзьобують кожну бадилиночку, кожну травинку на могилах, несуть букети та висаджують живі квіти. Але територія навколо могил стоїть непокошена.

Представники міськради пообіцяли вирішити цю проблему. Ну а підготовка до відкриття Алеї Слави біля храму Всіх Святих триває. Чи прислухаються до зауважень рідних, чи зможуть достойно віддати шану загиблим та яким буде остаточний вигляд Алеї Слави – час покаже, а його вже не так і багато лишилося.

Рульова Наталія

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь