Переселенці з Бахмута живуть в селі на Ніжинщині

— Скоро зима, а в нас немає дров. Самоскид рубанців коштує від восьми до десяти тисяч гривень, — переживає 81-річний Михайло ПЕТІН із села Тростянка Височанської громади на Борзнянщині. — Ми вимушені переселенці з села Красне (нині Іванівське), що за п’ять кілометрів від Бахмута. Приїхали на Чернігівщину, оселилися в хаті покійної родички дружини. Дружині Надії Сергіївні 72 роки. Село негазифіковане, у нас пічне опалення. Щоб обігріти будинок, довелося ходити до лісу, збирати дрова. Тричі ходив у старостат, просив допомогти. Ніхто нічого.

Діти живуть на непідконтрольній Україні території. Нам дають виплати як ВПО,  по дві тисячі гривень. Але майже всі ці гроші йдуть на ліки. У дружини гіпертонічна хвороба другої стадії, у мене стоїть кардіостимулятор. Маємо купу інших недугів.

Коштів ні від «Червоного Хреста», ні від ООН немає. І оформити не можемо, бо телефони в нас кнопочні. Неодноразово зверталися до старости. Там і в цій ситуації нічим не зарадили.

Гуманітарну допомогу дали раз, ящик на двох. І вдруге трішки. На тому і все. Чуємо, що в інших громадах і гуманітарку дають, і допомагають таким, як ми. Поїхав би до Борзни чи Ніжина (село на території Ніжинського району), та автобуси майже не ходять. Записуватися треба. Доки дійдемо, уже все зайнято. Ну от, як оформити  ті 6600 гривень на людину від ООН? Рік минув, як живемо в Тростянці, а нами ніхто не хоче займатися. Ми для всіх чужі. Обідно.

— Коли ж переселенцям дадуть дрова і допоможуть оформити  виплати? — поцікавилися в Ольги ГОРДІЄНКО, старости Тростянки.

— Обіцянку стосовно дров виконаємо, коли розчищатимемо клени. А щодо виплат, я вже пояснювала Надії Сергіївні, що інтернету в селі немає. У громаді мені дали аркушик, де розписано, як зареєструватися на виплати ООН, оформленням яких в області займається благодійний фонд «Право на захист». А саме, знайти їх в телеграм-каналі і стати в електронну чергу. Коли черга підійде, мають зателефонувати з фонду.

— А в громаді з комп’ютера можна записати їх у чергу?

— Не знаю.

— Щоб дістатися до центру громади Високого, з Тростянки ходить автобус?

— Ні.

— Ольго Миколаївно, Петіни кажуть, що і гуманітарну допомогу нині не отримують.

— Була державна, їм віддали. А як немає і ніхто нам не дає, то де ж її взяти.

* * *

Зателефонувала у Височанську громаду. Сказали, що подивляться, чи можна вирішити ситуацію.

P. S. Як бути стареньким? Агов, благодійники, ви витрачаєте гроші іноземних меценатів. Слабо поділитися з переселенцями? Представники влади, допоможіть Петіним! Чи ви про людей згадуєте лише під вибори?

Джерело: “Вісник Ч”, авторка Валентина ОСТЕРСЬКА

“Час Чернігівський” 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Одна думка по “Переселенці з Бахмута живуть в селі на Ніжинщині

  1. Доброго дня. Навіщо писати про ті ялинки, тільки збурювати людей. Покарання ніякого, що за фонтани за три мільона грн. ні за куб-мільонер. Не займайтеся дешевим піаром. Якщо буде реальне покарання, тоді напишіть.

Залишити відповідь