У липні від кору вакцинували 198 ніжинців

У зв’язку зі спалахом кору в Чернігівській області та зокрема у Ніжинській ТГ, з 1 липня стартувала “наздоганяюча” кампанія з додаткової вакцинації проти кору дітей, котрі з якихось причин не були щеплені своєчасно.

КНП “Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги” отримав 700 доз вакцини.

За місяць в Ніжині вакциновано 198 осіб.

Нагадуємо:

кір – це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів, що продукуються вірусом, по всьому організму. До створення вакцини проти кору, захворювання було широко поширене і було однією з основних причин смертності у маленьких дітей.

Єдине джерело кору – хвора людина, яка виділяє вірус протягом останніх двох діб інкубаційного періоду і під час висипань. Якщо у хворого розвиваються ускладнення, то період виділення патогена подовжується більш ніж на тиждень.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом. 

У жінки, хворої на кір під час вагітності, відзначається більш важкий перебіг захворювання, що веде до розвитку важких ускладнень як у жінки, так і у плода. Кір може спровокувати викидень, передчасні пологи або внутрішньоутробну загибель плода.

Якщо майбутня мама під час вагітності захворіла на кір, можлива передача захворювання ненародженій дитині.

При інфікуванні в першому триместрі у дитини можуть діагностуватися глухота, пороки серця, синдром Дауна та інші захворювання.

При зараженні напередодні пологів, дитина може народитися з ознаками кору. У новонароджених відзначається висока смертність від корової пневмонії.

Сьогодні вакцинація – найнадійніший засіб попередження кору. Щеплення робиться планово або екстрено при значному погіршенні епідеміологічної ситуації. Планові щеплення дітям проводять згідно з календарем щеплень двічі – в 1 рік і в 6 років.

Вагітним жінкам, які не хворіли на кір, але контактували з інфікованим, необхідно ввести противокоревий імуноглобулін протягом перших 3 діб від останнього спілкування з хворим.

Щеплення від кору може бути зроблене дорослій особі, яка контактувала з інфікованим, але якій у свій час, в дитинстві, не провели вакцинацію, а також якщо людина до цього ніколи не хворіла на кір (medikom.ua)

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь