Екс-очільник Ніжинської поліції Андрій Водолазкін, підозрюваний в отриманні хабаря, хоче поновитися на посаді

На 5 вересня в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва призна­чено розгляд апеляційної скарги ексначальника Новгород-Сіверського райвід­ділу поліції полковника Андрія Водолазкіна, якого в грудні минулого року затри­мали за підозрою в отриманні 245 тисяч гривень хабаря. Через суд він намага­ється поновитися на посаді й отримати зарплату за час вимушеного прогулу.
У правоохоронних органах Водолазкін про­служив 23 роки. Свого часу обіймав посади на­чальника Сновською і Талалаївського відділень поліції, а незадовго до повномасштабного втор­гнення росії, уже будучи спільником Новгород-Сіверського райвідділу, пішов на підвищення. 22 лютого 2022-го його представили як т. в. о. начальника ніжинської поліції. Однак на но­вій посаді пробув усього… кілька днів:

26 люто­го наказом голови Ніжинської РВА Водолазкіна звільнили «у зв’язку з відсутністю на робо­чому місці понад три години в період воєн­ного стану».

Після цього полковник повернув­ся на насиджене місце в Новгород-Сіверський райвідділ. Там 9 грудня його й затримали спів­робітники СБУ спільно з оперативниками Держбюро розслідувань.

За версією правоохоронців, діло було так. Приблизно на початку осені Водолазкін дізнав­ся, що в Новгород-Сіверській рибоводно-меліоративній станції (вона в сусідньо­му Мамекиному) змінилося керівництво, і вирі­шив підзаробити на нових власниках. Для цьо­го доручив своїм підлеглим нагрянути на тери­торію підприємства і провести слідчі дії з при­воду розслідування справи про самовільне за­йняття землі. Під час візиту поліцейські натяк­нули власникові рибгоспу, що все можна влад­нати і наполегливо рекомендували зустріти­ся з Водолазкіним.

Що підприємець і зробив. На зустрічі полковник пообіцяв за 20 тисяч до­ларів припинити тиск, а якщо йому не запла­тять — грозився “кошмарити” рибгосп, аж поки повністю не заблокує його роботи. Зійшли­ся на 15 тисячах доларів. Гроші мали надсила­ти частинами (по 49 тисяч гривень) на банківські картки наближених до Водолазкіна людей. За­галом підприємець встиг перерахувати 245 ти­сяч гривень, а в день чергового «траншу» пол­ковника пов’язали.
Зразу після затримання слідчі добивали­ся, щоби Водолазкіна взяли під варту, однак Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашньо­го арешту. У лютому його пом’якшили на вечірній домашній арешт (з 23.00 до 6.00), а в березні взагалі замінили на особисте зобов’язання.

Невдовзі після цього Водолазкін звернувся до Чер­нігівського окружного адміністративного су­ду з позовом про скасування наказів начальни­ка ГУНП в Чернігівській області Володимира Нідзельського, виданих 16 грудня 2022-го. За од­ним із них Водолазкіна притягнули до дисциплі­нарної відповідальності, а за другим — звільни­ли з поліції.

У своєму позові ексочільник Новгород-Сіверської поліції вимагав поновити його на посаді і виплатити йому грошове забез­печення за час вимушеного прогулу. Свої вимоги обґрунтовував тим, що його було звільне­но лише на підставі затримання за підозрою в хабарництві, але вироку суду, за яким він може вважатися винним, немає. А значить він і не по­винен зазнавати заходів дисциплінарного впли­ву.

Однак Окружний адмінсуд відмовив Водолазкіну, вказавши, що поліція провела право­мірне службове розслідування, за висновками якого встановила, що його підозрюють в отри­манні хабаря. Крім того, суддя зазначив, що інформація про затримання начальника Новго­род-Сіверського РВП викликала суспільний ре­зонанс і призвела до дискредитації поліції. Отже, дії полковника було правильно кваліфіко­вано як дисциплінарний проступок. Проте Водолазкін із таким рішенням суду миритися не став і подав апеляційну скаргу. Незабаром її ма­ють розглянути столичні судді.

Тим часом ДБР уже завершило слідство в справі про хабарництво і наприкінці липня пе­редало обвинувальний акт до Новгород-Сі­верського райсуду Водолазкіну інкриміну­ють ч. З ст. 368 ККУ (Одержання неправомірної вигоди службовою особою, що займає відповідальне становище). Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі. Втім справу, скоріше за все, розглядатиме інший суд. Бо в Новгороді-Сіверському вже двоє суддів почергово (один — З серпня, а другий — 8-го) після отримання справи оголосили собі самовідводи. Рішення мотивували дружніми стосунками з Водолазкіним, які склалися ще в період, коли той очолював місцеву поліцію.

Якщо аналогічно вчинить і решта місцевих служителів феміди, то справу спрямують до одного із сусідніх райсудів.

gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь