Діти війни: хто і як може отримати статус?

Усі неповнолітні діти, які народилися до 03.04.2022 року, зареєстровані, проживають на території Ніжинської громади, мають право на отримання статусу дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та зазнали психологічного насилля.

Навіть у разі, якщо дитині вже виповнилось 18 років, але на час активних бойових дій (24 лютого – 3 квітня 2022 року) вона не була повнолітня, така дитина також має право на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Про це журналістам сайту Нежатин розповіда начальник служби у справах дітей Наталія Рацин.

Наталіє Борисівно, який порядок подання документів для отримання зазначеного статусу?

-Насамперед батьки звертаються до центру соціальних служб, що за адресою Об’їжджа, 120, з такими документами: копія паспорта одного з батьків, копія свідоцтва про народження дитини, копія ідентифікаційного коду одного з батьків, витяг з реєстру ТГ про місце реєстрації дитини (витяг має бути свіжий). У випадку, якщо дитина не зареєстрована взагалі ніде, то можна підтвердити місце реєстрації медичними довідками (вона ж обслуговується в сімейного лікаря згідно підписаній декларації), або ж довідкою з навчального закладу.

Далі фахівці обстежують умови проживання родини і складають оцінку потреб сім’ї. Батькам на руки надають копію висновку. З ним батьки звертаються до служби у справах дітей. Знову ж надають нам копію паспорта та кода одного з батьків, копію свідоцтва про народження дитини (паспорт дитини за наявності), витяг з реєстру ТГ, копію цього висновку і пишуть заяву про надання статусу. Наші фахівці розглядають це на засіданні комісії й виносять на засідання виконавчого комітету.

У Ніжині діти зазнали лише психологічного насилля.

На території Ніжинської ТГ – 11 тисяч 462 дитини (сюди також входять села Кунашівка, Переяслівка і Паливода).

-Тобто статус буде надано всім, хто звернеться (відповідно до описаного вище)?

-Саме так. І наголошую: Центр соціальних служб не призупиняв прийом. Усіх записують, але на сьогодні вже подано багато заяв, і всіх швидко обстежити не встигають. На сьогоднішній день у нас на розгляді уже більше 150 заяв. Ми їх розглядаємо в місячний термін. Тож хвилюватися не варто.

Що передбачено постановою в разі отримання дітьми цього статусу?

-Безкоштовне харчування в закладах освіти. Поки це все. Втім, до постанови плануються зміни, але які – ми ще не знаємо.

Підготувала Валентина Пильник

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь