У музичній школі здорожала плата за навчання. Для ефективного процесу, говорить директор

Музична школа – яскрава перлина нашого міста. Слава про неї гримить далеко за межами Ніжина і України. У цьому величезна заслуга її тепер уже колишнього керівника Сергія Голуба — хорового диригента, педагога, Заслуженого працівника культури України, який  присвятив цій справі усе своє життя.

Сергій Олександрович очолював заклад з 1982 року, по червень 2023, поки директором музичної школи не було призначено Ірину Вікторівну Разон, викладача Ніжинської школи мистецтв при КЗ “Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької”, голову фортепіанного відділу.

Тож новий навчальний рік розпочався уже під керівництвом Ірини Вікторівни, і в розміреному навчальному процесі з’явилося дещо нове, а саме: збільшилася щомісячна плата за начання. Про це редакції сайту Нежатин повідомили батьки юних обдарувань, які, як запевнили, про підвищення нічого не знали. Тож ми запитали про це у Ірини Вікторівни: чому, наскільки і у зв’язку з чим підскочили ціни.

Ірина Вікторівна розповіла, що відповідне рішення було прийнято у червні поточного року, викладачі закладу та батьківський комітет з ним ознайомлені, заперечень не було. На основі чого? Все просто. Пані Ірина аргументувала це тим, що зросла мінімальна заробітна плата та пенсія, а отже, здорожчало все, і, відповідно, зростає батьківська плата за навчання, яку сплачують на спецрахунок. “Це – для ефективного навчального процесу, – підсумувала Ірина Разон. – Для проведення ремонтних робіт та покращення матеріально-технічної бази школи”.

Як відомо, 1 січня набував чинності закон про держбюджет на 2023 рік. Кошторис із запланованим доходом 1,3 трлн грн не передбачав підвищення мінімальної зарплати. Весь рік вона залишатиметься на рівні грудня 2022 року – 6 700 грн на місяць або 40,46 грн у погодинному розмірі (застосовується з 1 жовтня).

Розмір прожиткового мінімуму теж не зміниться.

То ж виникає питання: чи так уже потрібно було підвищувати вартість навчання в музичній школі?.. Адже за часів керівництва Олександра Голуба про це й мови не було, і на ефективність навчального процесу це аж ніяк не впливало?.. Навпаки, слава про успіхи її вихованців не сходила зі сторінок місцевих видань.

Відповідне рішення Про погодження розміру щомісячної батьківської плати за навчання учнів в комунальних закладах позашкільної мистецької освіти м. Ніжина було прийнято на засіданні виконкому від 31 серпня поточного року.

Зі слів пані Ірини, здорожчання несуттєве. Найбільше здорожчали ті напрямки, які користуються популярністю. Так, вдвічі зросла ціна на сольні співи та гітару, на 100 грн – фортепіано, гра на духових інструментах – на 120 грн…

Звісно, що суми невеликі, але батьків, які роками звикли до стабільного, успішного, злагодженого навчального процесу, такі нововведення дещо насторожили…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь