У Ніжині масово звільняють керівників освітніх закладів. На черзі директор ліцею?

Ніжинський ліцей – заклад, що має тридцятирічну історію та відомий не тільки в Чернігівський області, а й далеко за її межами. Протягом багатьох років ліцей очолює Алєксєєнко Світлана Геннадіївна, під керівництвом якої заклад став кращим ЗСО в місті.

Можна довго перераховувати здобутки директорки, та найкраще ефективність її діяльності, як керівника, можна проілюструвати щорічними рейтингами навчальних закладів України – ліцей щороку входить в топ-200, а в 2023 році взагалі він є єдиним закладом Ніжина, що потрапив до рейтингу 200 найкращих шкіл України.

Тим більше було наше здивування, коли на сторінці Ніжинського ліцею було опубліковано оголошення про проведення конкурсу на посаду директора. І це в той час, коли на посади інших комунальних підприємств (наприклад міськлікарні) ніякого конкурсного відбору не проводиться.

Виникає справедливе запитання: чому? Чому для приїжджої людини, яка абсолютно некомпетентна та не знайома ні з містом, ні з специфікою діяльності наших медичних закладів, конкурс не проводився. І в той же час для керівника найкращого закладу середньої освіти в місті, який знає, і, головне, вміє робити все, щоб заклад не тільки функціонував а і мав значні здобутки чомусь вирішили провести конкурс, хоча прямої вимоги щодо цього в законодавстві на час воєнного стану нема. Можливо справа не в авторитеті і професіоналізмі пані Алєксєєнко, які ні в кого не викликають сумніву, а в чомусь іншому?

Наприклад в тому, що приїждже керівництво нашого міста хоче мати усюди «своїх людей» або ж мати важелі впливу на депутата Ніжинської міської ради і таким чином намагаються впливати на її майбутнє голосування по «важливих» для керівництва міста питанням? Адже практика «політичних звільнень» та усунення з посад «неугодних» вже стала традиційним методом боротьби нашої міської влади з неугодними, тими, хто працює на розвиток та добробут міста. Хто-хто, а освітяни відчули це на собі чи не найбільше.

Цитую коментар під оголошенням про проведення конкурсу на посаду директора: «Щось я нічого вже не розумію, що відбувається з освітою в нашому місті? Там скорочують, там звільняють, звільняються. Школи закриваються. Я розумію війна, але хто з ким воює в нашому місті? Чому і навіщо нищать освіту в місті? Всі знають до чого і навіщо проводяться оці ваші конкурси. Чим вас не влаштовує діючий директор? Чи знову комусь потрібна посада?». Заставляє задуматись, невже в Ніжині дійсно масово звільняють та скорочують керівників та персонал навчальних закладів?

Давайте пригадаємо.Червень 2023 року – звільнено С.О. Голуба, директора Ніжинської музичної школи, з формулюванням – закінчився трудовий контракт. Чому людині, яка 40 років віддала закладу, має величезний неоціненний досвід як педагогічної так і управлінської діяльності цей контракт не продовжили – незрозуміло. Викинули як щось непотрібне – ніякої шани та поваги до здобутків та досягнень.

Протягом року по різним причинам також звільнили декілька керівників дошкільних навчальних закладів, поставивши на їхнє місце, наприклад родичку заступника міського голови Смаги, або інших «більш толерантних» до місцевої влади людей. Дошкілля втратило заслужених педагогів, які виховали не одне покоління ніжинців. Вихователів також скорочують, а ті, хто висловлює невдоволення станом речей, теж ризикують залишитись без роботи. В школах ситуація не краща. Згадаємо лишень закриття ЗОШ №4 та дамоклів меч знищення, що повиснув на ще деякими школами.

Таким чином, бачимо, що масові звільнення заслужених та шанованих педагогів, які б ще могли працювати, виховуючи та навчаючи маленьких ніжинців – то вже системне явище в нашому місті. Так звана «команда» не дивиться ні на заслуги людини, ні на повагу до неї в містян, ні на її внесок у життя та розвиток нашого міста.

Приїжджі управлінці ідуть, як то кажуть, – по головам, як навіжені руйнують все, що є важливого в Ніжині. Звідки така ненависть до нашого міста, до людей, які тут живуть і працюють?Маємо надію, що зграя зайд прийде все ж до тями і залишить в спокої хоча б ніжинський ліцей та його керівництво, а тим, кого несправедливо та нагло звільнили віддадуть належну шану та подяку.

Джерело: Ніжин без цензури

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь