Бізнесмен Сергій Токарєв розповів, як повернути ІТ-інвесторів в Україну

Інвестор Сергій Токарєв: «Потрібно донести до світової спільноти, що українська ІТ-галузь адаптувалася до умов війни»

Перші три місяці 2023 року продемонстрували, що експорт ІТ-послуг в нашій країні впав на 16% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В усьому винні повномасштабне військове вторгнення росії та супутні комплаєнс-ризики, через які закордонні компанії та інвестори неохоче йдуть на український ринок. Ще одна причина – криза в ІТ на міжнародній арені. Пандемія, а потім війна призвели до того, що світова економіка зазнала серйозних збитків, що у свою чергу викликало сповільнення галузі та масові скорочення у великих tech-компаніях.

За словами Сергія Токарєва, бізнесмена та співзасновника компанії Roosh, за минулі півтора року галузь інформаційних технологій в Україні зіткнулася з серйозними проблемами, котрі негативно вплинули на її довоєнне зростання. Сервісні ІТ-компанії втрачають контракти, а продуктовим стартапам стає все важче залучати закордонне фінансування. Загалом їхнє існування наразі знаходиться під загрозою. 

«Щоб вижити під час війни, українському ІТ потрібна активна промоція на міжнародній арені, — розмірковує підприємець. — Важливо донести до світової спільноти те, що галузь адаптувалася до військового стану: фахівці викладаються на 200%, генерують нові tech-рішення, і війна не впливає на якість або час роботи»

Які кроки допоможуть підняти імідж України

Щоб залишатися конкурентоспроможними на міжнародній ІТ-арені, деякі вітчизняні компанії вирішили відкрити офіси в інших країнах і цим встановити міцні зв’язки із зарубіжними партнерами. Таким чином, сьогодні існують бізнеси з головними офісами в Україні та закордонними філіями, а також стартапи українського походження, які запустилися закордоном. Так чи інакше такі проекти приносять користь, переконаний Сергій Токарєв. Вони стають провідниками до міжнародного ринку для українських айтішників і водночас сприяють залученню іноземних інвестицій до нашої країни.

Окремої уваги заслуговують бізнеси з кластеру Military Tech. Зараз для України це трендовий напрямок, для якого характерний масовий запуск стартапів. Йдеться про розробку систем РЕБ, безпілотників, ППО тощо. Співзасновник  Roosh впевнений, що ця тенденція збережеться навіть після перемоги України у війні, оскільки на технологію для defence-tech попит буде завжди, а це означає, що задіяні у цьому напрямі компанії будуть завжди профінансовані.

Відновити український ІТ-сектор також допоможе динамічний розвиток венчурних фондів, стверджує Сергій Токарєв. Подібні організації долучатимуться до запуску вітчизняних стартапів і допомагатимуть їм масштабуватися на закордон. Такі ініціативи вже існують, а у майбутньому це може стати трендом в Україні. 

Надійний фундамент для розвитку українського ІТ

Прогрес у технологічній сфері неможливий без доступної та якісної профільної освіти. На думку бізнесмена, наша держава потребує ініціативи, які допоможуть поглибити знання майбутніх ІТ-фахівців і посилити практичну складову. Він закликає інвестувати кошти в учбові заклади, які будуть давати студентам усі необхідні знання та навички для розробки та запуску власних технологічних продуктів і рішень. 

«Після закінчення університету молодь має розуміти, чого вона прагне та які має перспективи. Тому вже під час навчання потрібно давати студентам можливість працювати над актуальними бізнес-кейсами», – коментує Сергій Токарєв. Сам він є кофаундером українського IT-вишу SET University, який пропонує вищу освіту світового рівня.

Майбутнє України після війни

Є безліч факторів, через які українському ІТ навряд вдасться повернутися на попередній рівень розвитку. Принаймні доти, поки не закінчиться війна. Але вже зараз можна вкладатися у майбутнє цієї галузі. Потрібно лише просувати її на міжнародній арені. Важливо створити підґрунтя, у якому українське ІТ буде розвиватися після перемоги. Саме тоді у нашої країни буде безперечний шанс на створення найбільшого AI/ML-хабу у Східній Європі, привабливого для закордонних компаній та інвесторів. 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь