Звіт комунальних підприємств Ніжина: про що не напишуть офіційні медіа

 

 

 

 

Звіти комунальних підприємств Ніжина, які є збитковими, прийнято проводити два рази на рік – весною та восени. Однак у цьому році з різних причин осінній звіт кілька разів відкладався.
І от 18  вересня відбулася довгоочікувана нарада. Перше, що кидається у очі – це те, що про проведення наради було оголошено тільки за кілька годин до початку. Чому це так сталося, можна тільки припускати: можливо у щільному графіку керівництва не знайшлося іншого часу, або навпаки для того, щоб менше людей могли їх заслухати, а може з якихось інших причин. Але на засідання завітали активісти та депутати і почали задавати незручні питання. Тож головне, що ця нарада відбулася і ніжинці отримали змогу дізнатись про реальний стан справ комунальних підприємств нашого міста.

За результатами  першого півріччя 2023 року в Ніжині є чотири комунальні підприємства, які отримали від’ємний фінансовий результат, тобто є збитковими. Це: Ніжинський пологовий будинок, Ніжинський центр первинної медико-санітарної допомоги, Ніжинська центральна міська лікарня та КП «Ніжин водоканал».

Заслухавши звіти керівників Ніжинського пологового будинку та ЦПМСД, стає зрозуміло, що винне не керівництво цих закладів, яке робить усе можливе, щоб покращити їх роботу, а певні причини, які від керівників не залежать. Так, у Ніжинському пологовому будинку від’ємна сума на балансі утворилась через несвоєчасні розрахунки НСЗУ за надані послуги з приймання пологів (з 447 пологів були оплачені 277) та через відміну одного з пакетів медичної допомоги.

Однак підприємство шукає і знаходить шляхи для покращення свого фінансового стану, тож на кінець року планує вийти в «плюси». Ніжинський  ЦПМСД взагалі є одним з кращих закладів в області, який не потребує залучення додаткових коштів для покриття усіх витрат.

Обидва підприємства стабільно розвиваються, працюють над покращенням якості та розширенням переліку послуг населенню, щоб мати змогу самостійно забезпечувати свої потреби.

Щодо інших двох підприємств – Ніжинської центральної міської лікарні імені М. Галицького та КП «НУВКГ» – то ситуація тут не настільки райдужна. Ці установи доцільніше було б назвати такими, що перебувають на грані банкрутства, однак про таке не кажуть, а поки що ховаються за більш  прийнятною назвою – збиткові підприємства.  Обидві установи за минуле півріччя потребували допомоги з бюджету міста на майже десятки мільйонів гривень.

На результатах господарської діяльності, яка призвела міськлікарню та «Водоканал» до глибокої фінансової кризи, ми зупинимось більш детально.

Ніжинська центральна міська лікарня імені М. Галицького за результатами першого півріччя отримала збитки в розмірі 18,5 млн грн., тоді як в минулому році за такий же період був прибуток в 27,2 мільйони. Навіть перерахунок НСЗУ 31 млн грн. за надання медичних послуг, що суттєво покращило фінансовий стан лікарні, не покриє отриманих збитків. І це, зважаючи на приєднання колишньої районної лікарні, збільшення території обслуговування і як результат –  суттєве збільшення кількості пацієнтів, що навпаки мало б покращити фінансовий стан закладу.

До звіту по міськлікарні у депутатів виникло багато запитань та зауважень.

Депутат Валерій Гавриленко зауважив, що, зважаючи на тяжкий фінансовий стан закладу, було б доцільно зменшити кількість адмінперсоналу, а саме бухгалтерів – їх в лікарні зараз 15 чоловік.

Депутат Андрій Гомоляко звернув увагу на жахливий стан дорожнього покриття на території колишньої районної лікарні. Дорога просто висипана цегляним боєм – і по ній возять хворих, що неприпустимо.

Депутат Віталій Кубрак задав наступні запитання.

Перше: Аудиторський звіт: де можна ознайомитись із результатами аудиторської перевірки комунальних підприємств Ніжина.

Міський голова Олександр Кодола повідомив, що результати аудиту будуть оприлюднені. (Станом на час написання цієї статті на сайті міської ради ми не знайшли поки що даного аудиторського звіту).

Друге запитання стосувалось реабілітаційного відділення, створеного при міській лікарні. НСЗУ погодило пакет послуг, за яким при умілому керівництві це відділення може приносити лікарні досить суттєві прибутки. За словами  Ірини Грозенко, заступника Ніжинського міського голови – в реабілітаційному відділенні необхідно здійснити ремонт, збільшити кількість ліжкомісць. Згідно з вимогами до пакету їх має бути 30-60, а зараз тільки 20.

Таким чином, по факту – пакет НСЗУ є, а послуг нема. За словами самої Ольги Швець, в те приміщення, яке відведене для реабілітації хворих  – «взагалі ніяке відділення пускати не можна», для потреб реабілітаційного центру виділене приміщення абсолютно не адаптоване. Пані Швець запропонувала два шляхи вирішення проблеми з реабілітаційним центром – або відмовитись від пакета, або терпіти. Тобто з її слів можна припустити, що варіант – привести відділення у належний стан – поки що не розглядається. Директорка обрала варіант – терпіти. Тільки терпить чомусь не вона, а пацієнти реабілітаційного відділення.

Наступна проблема цікавила двох депутатів – Віталія Кубрака та Сергія Охонька. Їхнє запитання стосувалось оголошеної тендерної закупівлі на виготовлення проектно-кошторисної документації по утепленню райлікарні вартістю 2,5 млн гривень. І це тільки на самі папери – реалізація ж цього проекту обійдеться бюджету більш ніж 130 мільйонів. Чи доцільно витрачати такі кошти зараз, на проект, який не матиме ніякого економічного ефекту, чи не краще було б витратити ці кошти на нові пакети медичних послуг, які принесуть лікарні прибуток, або на ремонт того самого сумнозвісного реабілітаційного відділення, санвузлів і палат, стан яких не витримує жодної критики? Відповіді, яка б обґрунтовувала доцільність та необхідність таких витрат депутати так і не отримали. А на запитання: звідки взагалі виникла така абсурдна, зважаючи на плачевний стан справ у лікарні, ідея? – Ольга Швець відповіла, що діяла за дорученням першого заступника мера Ніжина Федора Вовченка,  що викликало ще більше запитань.

Депутат Сергій Охонько попросив пояснити, як так виходить, що перший заступник Кодоли родом з Камʼянського, дає доручення новому головному лікарю, яка теж родом з Камʼянського, на витрату 2,5 млн просто на папери, а виконавцем робіт та переможцем в тендері є фірма – звідки б ви думали? – теж із Кам’янська.

«Це вже не вперше, це системне явище по багатьом напрямкам діяльності громади» – відзначив Сергій Охонько.

«Поясніть, чому  до появи «іногородніх» керівників з Камʼянського підприємств з цього міста ніколи не було на теренах Ніжина та області, а тут мало того що сумнівні підряди, так ще й повʼязані особи. Чи ви вже всіх: і рядових ніжинців, і депутатів вважаєте сліпими та недолугими?» – запитував депутат, але відповіді так ніхто й не дочекався.

Практично є банруктом  КП «НУВКГ» (Ніжинський водоканал). Підприємство за перше півріччя 2023 отримало збитків на 9 млн грн.

Олександр Марсов – директор установи  виступив з ініціативою скоригувати тарифи на воду, підвищивши їх на 5,5 грн. Як обґрунтування він навів тарифи на воду в містах, які в рази менші за Ніжин, що не є коректним, адже всім відомо, що чим менший населений пункт – тим більші тарифи. Коли депутати спитали його про тарифи у містах, таких, як наш Ніжин, директор Водоканалу не зміг (чи не захотів) надати відповідь. Бо тоді стало б зрозуміло, що в Ніжині тарифи на воду – одні з найбільших не тільки по Чернігівській області.

Іще одним шляхом покращення фінансового стану ввіреного йому підприємства Олександр Марсов назвав – залучення кредитних коштів.

Виникає закономірна думка: з яких джерел будуть віддавати борги, якщо підприємство збиткове, та чи не затягне це один з найкритичніших об’єктів міста ще в більшу фінансову яму?

Депутатів знову ж цікавили питання, яка була необхідність витрачати кошти на певні закупівлі. Так, зокрема Сергій Охонько з Віталієм Кубраком цікавилися – в чому полягають консультативні послуги, на надання яких знову ж таки заключений договір з фірмою з Кам’янська, і які коштують громаді 9 млн грн? Який економічний ефект принесли ці витрати?

А у відповідь – ні не тиша, але ніякої конкретики, ні навіщо вони потрібні, ні як допомагають підприємству вийти з кризи чи покращити якість надаваних послуг. Та і що тут казати – і так всім зрозуміло, що це, як мінімум – розбазарювання грошей на вітер, а може і не тільки розбазарювання.

Запитання депутатів про кримінальні справи по підприємству були якось швидко переведені на інші теми та проігноровані. Хоча таку інформацію про особу, що займає керівну посаду на критичному об’єкті, на нашу думку, слід оприлюднювати, а то і відсторонити людину від виконання обов’язків, поки не з’ясуються всі обставини. Так само були проігноровані чергові пропозиції щодо створення контрольної депутатської комісії, яка могла б після вивчення усіх аспектів діяльності Ніжинводоканалу віднайти резерви оптимізації діяльності цього підприємства та шляхи виведення його із скрутного становища.

Загалом склалось враження, що нарада (чи «засідання робочої групи», як було названо цей захід) мала на меті бути проведеною просто для «галочки».

Ніяких конструктивних рішень чи рекомендацій не було ухвалено, принаймні не було озвучено на нараді. А ні. Все ж одне «конструктивне» рішення було прийнято: міський голова Олександр Кодола, не зважаючи на рішення депутатської комісії щодо відміни премій адміністрації лікарні поки лікарня не стане окупною, запропонував повернути їм всі премії назад.

Але дивлячись на це все беззаконня та свавілля в Ніжині, дає надію на краще те, що вже більше депутатів прокидаються і займають проніжинську позицію та підтримують пропозицію про створення тимчасових депутатських комісій, адже такого безладу не було з 90-х.

Фото ілюстративне
Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь