“Маленькі речі – Великої віри” – у Ніжині діє виставка з глибинним змістом. Фото

Багатьом із ніжинців відома постать Михаїла Якубіва. Він не просто священнослужитель, а ще й людина активної громадської позиції. І хоча він родом із Коломиї, Ніжин став для нього рідним. За нього вболіває, за нього радіє, ним переймається.

29 вересня в музеї історії Ніжина, що є відділом краєзнавчому музеї імені І.Спаського, відкрилася виставка цього чоловіка. Відкриваючи її, настоятель Свято-Покровського храму мав на меті підняти духовність у наших громадян, показати, що у нас у Ніжині є глибоке духовне коріння. А висока духовність була завжди, і речі, зібрані отцем Михаїлом, про це красномовно стверджують. У той же час зайвий     раз доводять – у нашого народу є майбутнє.

Збирав ці речі протоієрей із перших днів священства, а це три десятиліття. Якогось особливого завдання він собі не ставив. Просто люди приносили, а він все це накопичував і накопичував, ні в якому разі не дозволяючи собі щось викинути чи продати. Аж поки не прийняв рішення – зроблю виставку. Своїм ідейним натхненником чоловік назвав завідувача відділу музею історії м. Ніжина Сергія Зозулю, який наполіг: «Це треба показати ніжинцям та гостям міста». Ця ідея виникла ще рік назад, але зробити це раніше не давав дуже щільний життєвий графік отця Михаїла.

Маленькі речі – великої віри незвичні, по-своєму унікальні,  до неї входять предмети церковного вжитку. А це і цінна срібна чаша 19 століття, і старовинні книги, ікони, ризи.

Отож, шановні земляки, запрошуємо відвідати виставку, яка функціонуватиме впродовж місяця за адресою: Ніжин, вулиця Батюка, 14.

Олександр Василенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь