З нагоди 120-ї річниці з дня народження відомої ніжинки

 

 

 

 

Ніжин – місце народження багатьох відомих мистецьких постатей. Одна з них – Єлизавета Володимирівна Піскорська, українська художниця в жанрі графіки та педагогиня.
6 жовтня 1903 р. в сім’ї відомого історика-медієвіста і на той час викладача Ніжинського історико-філологічного інституту Володимира Піскорського народилася дівчинка Єлизавета, котра, як і кожен з їхньої родини, залишить власний слід в історії.

На зображенні може бути: 2 людини
Є. Піскорська з чоловіком художником Іваном Тригубом (також учень М. Бойчука). З фондів НКМ ім. І. Спаського

У сімействі Піскорських особлива увага приділялась наданню дітям ґрунтовної освіти, тому її брат навчався в одному з найпрестижніших навчальних закладів того часу (Історико-філологічному інституті князя Безбородька), а сама Єлизавета у 1930 р. успішно закінчила Київський художній інститут (сьогодні – Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури).

Творче становлення Єлизавети Піскорської пройшло під впливом світил образотворчого мистецтва – Михайла Бойчука, Федора Кричевського, Софії Налепинської-Бойчук, котрі допомогли талановитій молодій жінці віднайти власний, непідробний та індивідуальний стиль творчості.

Згадуючи постаті, пов’язані з історією Ніжина, ми вшановуємо пам’ять про них. І водночас пишаємось тим фактом, що живемо у місті, яке стало колискою для значного числа видатних людей.

Анна КАРПЕНКО, науковий співробітник відділу Художній музейНКМ імені Івана Спаського

Джерело: Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь