Від початку року на Чернігівщині більше 100 дітей захворіли на ротавірусну інфекцію

Ротавірусна інфекція – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини.

По Чернігівській області за 9 місяців захворіли на ротавірусний ентерит 108 людей, із яких 101 дитина.

Найбільшу небезпеку захворювання становить для дітей раннього віку, бо може спричинити сильне зневоднення, а також для людей у віці та людей із порушеннями імунної системи. Вірус легко поширюється серед дитячих колективів (дитячий садок, школа тощо).

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, пронос.

Захворювання належить до «хвороб брудних рук». Ротавірус передається внаслідок тісного контакту з інфікованою людиною. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування.

Профілактика ротавірусної інфекції передбачає:

1. Дотримання санітарно-гігієнічних правил (мити руки перед їжею, після вулиці, після вбиральні, користування особистими засобами гігієни).

2. Обробляти предмети побуту.

3. Фрукти, овочі мити проточною водою та обдавати окропом.

4. Пити якісну або кип’ячену воду.

Ефективний шлях – вакцинація. Вакцинувати дітей потрібно у віці від 6 до 32 тижнів від народження. Вакцина вводиться двічі, з інтервалом не менше як місяць.

В Україні використовують для дітей такі імунобіологічні препарати:

*Rotarix від GlaxoSmithKline

*RotaTeq від Merck & Co.

Вироблений у результаті вакцинації імунітет до ротавірусу зберігається протягом 3 – 4 років. В Україні, згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинація проти ротавірусної інфекції належить до рекомендованих.

Якщо ротавірус уже виявлений, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забруднені іграшки та поверхні мити з милом, а оброблення 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус і запобігає подальшій його передачі.

Челайн

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь