Керівники громад колишнього району відмовляються фінансувати лікарню

 

 

 

 

Крути, Плиски та Комарівка – три громади колишнього Борзнянського району, які в цьому році не дали жодної копійки на фінансування колишньої районної лікарні у Борзні.

За словами голови Борзнянської громади Лариси Осадчук, щорічне утримання лікарні обходиться міському бюджету в сім мільйонів гривень. Попри те, що 45 відсотків пацієнтів – це мешканці громад колишнього району, жодна із них, окрім Височанської, не співфінансує медичний заклад.

«Один Василенко (керівник Височанської громади, – авт.) дав 230 тисяч гривень. Ні Плиски, ні Комарівка, ні Крути не дали на спів фінансування ні копійки, – каже Лариса Осадчук. – На цій сесії ось знову будемо півтора мільйони гривень добавляти, щоб закрити потреби опалювального сезону».

Лариса Осадчук, голова Борзнянської громади

Лариса Осадчук

За словами голови Борзнянської міської ради, утримання комунального некомерційного пiдприємства «Борзнянська міська лікарня» щороку обходиться міському бюджету в сім мільйонів гривень.

«Ми отримуємо 5 мільйонів ПДФО від зарплат медичного персоналу, але ці кошти повертаються лікарні. Більше того міська рада постійно інвестує в медицину – в цьому році зробили укриття, підмостки, полагодили дах, відливи», – каже Лариса Осадчук.

Попри те, що керівники громад відмовляються спів фінансувати медичний заклад, відмовити у наданні послуг сільським людям лікарня не може. Але тягнути цей тягар самостійно одній лише Борзні важко.

«Скільки вистачить сил, стільки й будемо утримувати, – коментує голова громади. – Я прошу лікарів аби пояснювали людям, щоб говорили з керівниками громад про потребу фінансування. У нас наче й тепло і ситно, а могло б бути ще краще, якби голови громад допомагали».

Як пояснила керівниця громади, Борзнянська міська рада ухвалила програму підтримки лікарів. Наразі медзакладу аби отримати статус лікарні загальної практики не вистачає двох хірургів.

«Обох лікарів ми готові забезпечувати службовим житлом. А якщо вони попрацюють у нас більше 10 років, то матимуть право на приватизацію цього житла, – каже Лариса Осадчук. – Ми також готові щомісяця доплачувати до зарплати 10 тисяч гривень».

Автор: Віталій НАЗАРЕНКО. Фото автора

Час Чернігівський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь