Різниця в 10 з половиною мільйонів, слабо?

 

 

 

 

У грудні 2022 року Ніжинською міською радою для потреб Ніжинського водоканалу було закуплено 10 генераторів на суму 21 мільйон грн.

Усі закупки відбувались без використання електронної системи закупівель. Тендери були розміщені на Прозорро вже після укладення договорів. Вартість генераторів становила від 1,6 до 3,5 мільйонів грн за одиницю.

Складено на основі даних з Prozorro

На всі офіційні звернення депутатів та волонтерів щодо вартості закупки генераторів міський голова відповіді не надав, посилаючись на «військову таємницю».

Тож ми вирішили провести журналістське розслідування.
На основі тендерної документації ми порівняли вартість генераторів, придбаних для КП «НУВКГ» з ринковою вартістю заявлених моделей в інтернет-просторі. Враховуючи інфляцію, теперішня ціна має бути вищою за минулорічну. Однак навіть у порівнянні з цінами за жовтень 2023 року виявилось, що загальна вартість закупівель  генераторів для Ніжинського водоканалу майже на 10,5 мільйонів перевищує ринкові ціни.

Складено на основі даних з Prozorro

Стосовно одного із закуплених генераторів стало відомо, що на ринку в Україні моделі таких генераторів не продаються, тому і його ринкова вартість, і те, чи взагалі він був придбаний, а не отриманий іншим шляхом, нам невідомо.
Усі фірми, які стали переможцями в тендерах, або розташовані в Кам’янському (звідки родом перший заступник міського голови Ніжина Федір Вовченко) або ж мають засновника з Дніпропетровської області, що володіє певною кількістю подібних підприємств в Кам’янському.

Складено на основі даних з Prozorro та Опендатабот

Наприклад, 3 генератори закуплені у фірм «Тавіс-79» та «Таліс Плюс», кінцевим бенефеціаром яких є особа з Дніпропетровщини, а останнє з названих підприємств має юридичну адресу в Кам’янському. Іще два підприємства: ТОВ «Рустас» та ТОВ «Новий стандарт якості» також зареєстровані у місті Кам’янське.

Також з відкритих джерел нам стало відомо, що усі ці підприємства зараз перебувають під слідством у кримінальній справі саме у зв’язку з оборудками стосовно генераторів.
Зокрема, встановлено, що ухвалою слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова від 07 вересня 2023 року по справі №751/7643/23 у ході кримінального провадження №42023272180000004 від 12.01.2023 проведено обшук з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.
Згідно  протоколу обшуку від 13.09.2023 року, виявлено та вилучено документацію, мобільні телефони та грошові кошти.

За інформацією з відкритого реєстру судових рішень

Таким чином, як усі можуть бачити, документально підтверджено:

1. Закупівлі Ніжинським водоканалом генераторів за завищеними цінами без використання електронних торгів.

2. Переможцями усіх закупівель стали підприємства з Кам’янського, або які керуються особами з цього міста.

3. Усі ці підприємства на даний час знаходяться під слідством у кримінальній справі через оборудки з генераторами.

А тепер виникає рад запитань: у чию кишеню пішли 10,5 мільйонів та чому влада Ніжина усіма силами не допускає створення тимчасової депутатської комісії, яка б вивчила фінансовий стан Ніжинського водоканалу, який на даний час є практично банкрутом?

Відповідь,  на нашу думку, очевидна. І ще цікаве питання, чи міг би сам директор без погодження з верхівкою ніжинського виконкому, яка привезла його з іншого міста на цю посаду, здійснити таку оборудку?

А от коли приїжджі керманичі перестануть висмоктувати з Ніжина ресурси – це вже залежить від того, скільки ще вистачить терпіння у жителів міста. Інше питання – це фінансовий стан водоканалу, з якого, за нашими даними, вивели більш ніж 33 мільйони грн з лютого 2022 року в ті ж самі краї (ред. – Кам’янське).

Депутати виділили з бюджету на потреби Водоканалу за 2023 рік  вже більш ніж 12 мільйонів, не питаючи куди поділася раніше надана грошова допомога. Водопостачання міста – це критична галузь, чим  і маніпулюють ті, хто має зиск з підприємства, виділяючи кошти на оплату податків та електроенергії. І вже зараз міська влада порушує питання, щодо підняття тарифу на водопостачання. Цікаво, відкати в 10,5 мільйонів закладені в цей тариф?
Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь