Щури ледве не вбили жінку на Чернігівщині

Лариса Лисиця з села Салтикова Дівиця на Куликівщині одужує від лептоспірозу. Це  смертельно небезпечна хвороба, якою заражаються найчастіше від мишей та щурів.

Жінка, припускають, інфікувалася вдома, коли не помила руки, бравши зерно. А по ньому побігали гризуни. Заразна бактерія лептоспіра потрапляє на зерно, овочі, фрукти, у воду саме з сечею гризунів. Людина заражається через мікротравми, тріщинки на тілі.

Випадок зараження підтвердила лабораторія особливо небезпечних хвороб державної установи «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Лариса Лисиця спочатку подумала, що в неї «ковід». Млявість, слабкість, біль у м’язах, у попереку. На третій день уже не могла з ліжка встати. Лікувалася вдома, але не легшало. Забрали в куликівську лікарню. Результат аналізу показав лептоспіроз.

Перевели до Чернігова. Якщо не лікуватися, від лептоспірозу можна померти.

Бо інфекція б’є по печінці, нирках. Викликає менінгіт — запалення мозку.

У селі провели дератизацію.

У Салтиковій Дівиці провели дератизацію, тобто розклали отруту, щоб гризуни подохли.

— Зідзвонилася з куликівською санстанцією, — розказала Аліна ЛИСИЦЯ, староста Салтикової Дівиці. — Куликівська селищна рада закупила отруту — зелені таблетки «Щуряча смерть». Пройшлися по вулиці, де будинок хворої, а там і сільрада, і клуб. Роздали отруту, рукавички. Розказували про хворобу. Наголошували: якщо стане погано, не сидіть удома, не думайте, що грип.

Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» робив моніторингові дослідження щодо лептоспірозу (інформація за 10 жовтня). Інфекція є у всіх районах області. Із 94 зразків мишоподібних гризунів 68 — позитивні, тобто з лептоспірою.

Авторка: Тамара КРАВЧЕНКО, “Вісник Ч”

Джерело: Час Чернігівський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь