У Ніжині горів будинок, чоловік залишився без даху над головою. Що розповів господар?

 

 

 

 

У ніч на 23 листопада у Ніжині по вулиці Лисянського сталася пожежа житлового будинку. Пожежа сталась через займання сажі в системі пічного опалення будинку.

Ми поспілкувались з власником, який розповів нам наступне.

Постраждалий розповідає, що прикинувся вночі від запаху диму. Заглянув в грубу, злазив на горище, подивився на вулиці, але вогню ніде не побачив, тому спокійно ліг спати. Вранці він прокинувся від того, що почув звуки, характерні для горіння шиферу: «Стало ніби стріляти щось». В той же час до власника будинку прибіг сусід, який повідомив, що горить дах.

На виклик з пожежної частини приїхали дві машини, які спільними зусиллями загасили пожежу.

Будинок залишився без даху, а все майно, що в ньому знаходилось постраждало та стало непридатним для використання  від води. На щастя, сам господар будинку залишився живий.

Ми проконсультувались із спеціалістами з приводу причин пожежі та чому чоловік не виявив займання ще вночі, коли почув запах диму.

Нам пояснили, що хімічний склад сажі такий, що при масивному відкладенні на стінках димохода, навіть при відносно невисокій температурі горіння палива в печі або каміні, сажа може спалахнути в димоході. Причому температура горіння самої сажі досягає дуже високих температур – до 1500 ° С, що приводить до займання будівельних конструкцій. У деяких випадках при запаленні сажі відбувається вибух, що руйнує димоход і дах будівлі. До того ж, сажа в димоході може досить довго тліти і самозайнятися навіть через 3-4 години після протоплювання печі або каміна.

Тому чищення димоходу, зазначають спеціалісти, – дуже важлива та обов’язкова умова експлуатації печі, груби або каміна. І вона повинна проводитися не менше 2-х разів на сезон, а при використанні смолистих порід деревини та деяких інших видів твердого палива – 3-4 рази.

Тож будьте обережні під час використання пічного опалення.

Хто має змогу та бажання допомогти погорілцю, ось реквізити його картки:

5168757370313282 Красновид Юрій Миколайович

Спілкувалася Наталія РУЛЬОВА
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь