63-річний педофіл з Чернігівщини розбещував рідну доньку

Мова про Михайла Клипка із села Богданове Новгород-Сіверської гро­мади, який упродовж кількох років (!) використовував власну доньку для задоволення статевої пристрасті. За це йому інкримінували ч. 2 ст. 156 ККУ (розбещення малолітньої, вчине­не близьким родичем) і в липні цього року присудили 5,5 року тюрми. Втім це покарання було близьким до міні­мального (стаття передбачає від 5 до 8 років), тому Чернігівська обласна прокуратура вирішила його оскаржи­ти. І таки добилася свого. Днями педофілові додали ще два роки.

Зараз дівчині 16. Вона мешкає в Новгороді-Сіверському — у дитячому будинку сі­мейного типу. Помалу звикає не лише до но­вих батьків, а й до нормальних родинних сто­сунків, яких раніше, по суті, не мала. Адже з першого класу вона навчалася в Сосницькому навчально-реабілітаційному центрі. Додому приїжджала лише на канікули або ж ко­ли інтернат переводили на дистанційне на­вчання. Там на неї чекали батько, мати і стар­ший брат (нині йому 23). Так було до 2017-го — поки мати не пішла із сім’ї. З тих пір випивка її хвилює більше, ніж діти. Опікуватись ни­ми став Михайло. А заодно… «залицятися» до дочки, коли та приїжджала додому.

За словами потерпілої, їй було 10, коли він вперше поліз до неї. Став торкатися рука­ми і губами до її геніталій, змушував «роби­ти йому добре» — брати в руки оголений ста­тевий орган і «масажувати» його. Упродовж кількох років негідник раз за разом повторю­вав безчинства. Слідство ж змогло довести, що він розбещував дочку з 12-річного віку. А до обвинувального акта увійшло 15-ти) епі­зодів, скоєних Клипком у 2020-2022 роках.

Спершу справу розглядали у Сосниці, бо в Новгород-Сіверському райсуді не зна­йшлося потрібної кількості суддів для розпо­ділу кримінального провадження. На суді ді­вчина розповіла, що батько не погрожував їй і не застосовував сили. Натомість задо­брював: купував цукерки, пиріжки, піцу.

Вона ж про всі неподобства мовчала, бо бо­ялася осуду. Та й думала, що їй ніхто не повірить. І тільки минулого року все ж таки зва­жилася поділитися «одкровенням» із вихова­телькою (того дня в інтернаті якраз проводи­ли бесіду про безпечне спілкування в соцмережах). Педагоги були шоковані почутим, адже не могли й подумати такого про Ми­хайла. Він завжди здавався їм турботливим батьком, за потреби привозив дочці одяг, ліки.
Клипко визнав вину частково. Мовляв, розпусні дії вчиняв лише тричі (двічі в січні й один раз — перед затриманням у листопаді 2022-го). Та судово-психологічна експертиза показала, що дитина не схильна до фантазування. А ще слова дівчини підтвердили педагоги, котрі спілкувалися з нею і на суді виступили свідками.

Сосницький райсуд визнав Клипка винним і вирішив, що для виправлення йому достатньо провести за ґратами 5,5 року.

Обласна прокуратура, яку не задовольнив такий м’який вирок, майже зразу подала апеляцію. Днями її розглянув Чернігівський апеляційний суд. Сторона обвинувачення зосередила увагу на тому, що знущання з ди­тини не пройшли для неї безслідно. Бо згідно з висновком судово-психіатричного експер­та в дівчини виявлено ознаки посттравма­тичного стресового синдрому. Крім того, в апеляційній скарзі зазначалося таке: «По­за увагою суду залишились тривалість і багатоепізодність протиправних відносин сексуального характеру стосовно потерпі­лої. Незважаючи на малолітній вік і родин­ні стосунки, використовуючи безпорадний стан та користуючись тим, що потерпіла перебувала в матеріальній залежності від бать­ка, він упродовж майже двох років вчиняв злочинні дії, переслідуючи мету власної ста­тевої пристрасті, що свідчить про підвище­ну суспільну небезпеку вчинених злочинів.

До того ж обвинувачений у повній мірі так і не визнав вини, на судовому засіданні не розкаявся, вибачення в потерпілої не по­просив, належної критичної оцінки сво­їм діям не дав. Тобто не сприяв розкриттю кримінальних правопорушень, оскільки факт злочинів було виявлено під час проведення негласних слідчо-розшукових дій та за участі потерпілої і свідків».

Колегія суддів повністю погодилася з ви­щезгаданими доводами і призначила обви­нуваченому нове покарання — 7,5 року по­збавлення волі (саме стільки й просив прокурор).Також було ухвалено рішення вклю­чити Михайла Клипка до так званого реє­стру педофілів. Вирок уже набрав законної сили. Найближчим часом засудженого ета­пують із СІЗО в колонію.

Джерело: газета “Гарт”, Юрій Нікітін

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь