У Височанській громаді сталася трагедія: померла дитина до року

Біда трапилася в селі Носелівка (віднедавна Ніжинський район).

З очільником громади, Олегом Василенком, поговорити не вдалося. Тому спілкувалися з небайдужими мешканцями села, які теж просили на називати імен.

Тож із слів селян, дитинка (дівчинка) проживала в родині з мамою та ще вдома старшими дітьми. Мати – інвалід 2 групи. Чоловіка немає, помер.

“Родина – неблагополучна, перебуває на обліку в соціальних служб, – говорить Уляна (ім’я змінено). Я сама провідувала цих діток. Коли не піду – діти голодні. Я підгодовувала…”.

“Їхня мати – психічно хвора, – включається в розмову Олена (ім’я змінено). – Не вміє ні писати, ні читати. Зате до хлопців – ласа. Губи нафарбує – і вперед.

Наш голова – в курсі справи, як жила родина. Говорили з ним про те, щоб забрати дітей від такої матері. Але все відтягувалося, чи хтозна, ніяких рішучих дій у цьому напрямку зроблено не було. Тепер он – дитинка померла, і хтозна, хто в цьому винен”.

Кажуть, що дівчинка померла із-за того, що до дитячого організму потрапила велика кількість нітратів. Ймовірно, вони були в колодязній воді, якою мати поїла дитину… Це – зі слів жительок села. Офіційного коментаря від поліції ми, як і роз’яснення голови громади, не отримали.

Центр громадського здоров’я МОЗ України зазначає:

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя.

Важкість отруєння нітратами залежить від віку. Найбільш чутливими до дії нітратів та нітритів є діти до 6 місяців, адже ризик розвитку метгемоглобінемії у дітей першого року життя пов’язаний з недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів. Такі діти вживають у 10 разів більше рідини на одиницю маси тіла, ніж дорослі.

В зоні ризику також знаходяться діти до 3-6 років та вагітні жінки.  Чутливими до нітратів є також особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів тощо, після споживання води з високим вмістом нітратів. 

Однією із причин наявності нітратів у колодязях та каптажах є те, що їхні власники не дотримуються вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною”. 

Валерія Михайленко

Фото з мережі

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь