ТОП-7 найрезонансніших судових рішень на Чернігівщині за 2023 рік

 

 

 

 

На дворі січень 2024 року, і, не зважаючи на те, що в Україні повним ходом іде війна, люди не стали менше порушувати закон. Суди працюють понад свою силу, через свою перевантаженість, а от злочини та порушення стали більш жорстокішими та цинічними. Здавалося б спільна біда мала б нас більше об’єднати, проте не так сталось як гадалось. Ми зробили огляд найрезонансніших справ, які розглядалися у Чернігівській області за минулий 2023 рік.

Справа Красноярцева
Відкриває ТОП-7 рішень славнозвісна історія російського пілота Красноярцева, якого визнали винним заочно. Чому заочно, бо його навесні 2022 року обміняли на п’ятьох українських пілотів, про що повідомив начальник ГУР Кирило Буданов. Нагадаємо обставини того злочину.

Судом було встановлено, що військовий спільно з іншим пілотом, здійснив бойовий виліт із воєнного аеродрому, у повітряний простір України в сторону міста Чернігова на винищувачі Су-34 збройних сил російської федерації.

Завдяки військовим ЗСУ, винищувач Красноярцева було збито, в наслідок чого засуджений катапультувався. Після приземлення на подвір’я житлового будинку Красноярцев намагався втекти, з метою уникнення затримання та полону. Проте, він був помічений цивільною особою, в якої при собі не було зброї.

У порушення вимог Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, Красноярцев, усвідомлюючи, що чоловік є цивільною особою, умисно здійснив в нього не менше 2 пострілів зі своєї табельної зброї. Від отриманих тілесних ушкоджень чернігівець помер на місці події.

Колегіально порадившись Новозаводський районний суд визнав підсудного винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 КК України, за фактом порушення законів та звичаїв війни та призначити йому покарання у вигляді 14 (чотирнадцяти) років позбавлення волі, та стягнути на користь сестри вбитого компенсацію у вигляді 2 000 000 (два мільйони) гривень моральної шкоди.


Багатодітна мати, яка здавала ворогу рух українських військових

Не менш гучною була, справа матері 4-х дітей, яка посилаючись на скрутне матеріальне становище, здавала позиції наших військових.

Після відступу російської армії з території Чернігівської області у квітні 2022року, мешканка села Жукотки почала підтримувати постійний зв’язок в додатку «Telegram», з військовим збройних сил ворога. При цьому, жінка усвідомлювала, що цей чоловік є представником військових формувань ворога, приймає участь у збройній агресії проти України, а передача йому будь-яких відомостей військового чи оборонного характеру явно зашкодить національній безпеці України.

В серпня 2022 року ця мешканка Жукоток прийняла рішення за грошову винагороду в розмірі 6000 грн на регулярній основі надавати ворогу відомості щодо переміщення, руху та розташування Збройних Сил України та інших військових формувань. Девʼятого серпня 2022 року через додаток «Telegram» вона передала відомості стосовно руху двох військових колон, за що в подальшому була засуджена.

Чернігівський апеляційний суд визнав її винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 114-2 КК України, за фактом поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. Суд призначив покарання жінці у вигляді позбавлення волі на строк 8 років.


Псевдоволонтер привласнив майже 2 мільйони за неіснуючі дрова

Також суд був вимушений розглядати справу про незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану.

Згідно з досягнутими домовленостями, “волонтер” організовував закупівлю та поставку дров мешканцям територіальних громад Чернігівського району, що постраждали внаслідок збройної агресії рф, а також особам, які перебувають у складних життєвих обставинах за рахунок благодійних пожертв ГО «ReliefAid», які надходять від благодійної організації.

Чоловік, діючи умисно, під час воєнного стану, у період часу з 21 лютого по 19 квітня 2023 року, шляхом організації укладання тристоронніх фіктивних договорів на постачання дров, представники яких не були обізнані про їх злочинні наміри, з метою отримання прибутку, використав благодійні пожертви, на загальну суму 1 791 000 грн. Засуджений перевів їх в готівку та привласнив кошти, за змовою з співучасником.

Деснянський районний суд визнав його винуватим в злочині, передбаченому ч.3 ст. 201-2 КК України, за фактом Незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Суд засудив псевдоволонтера на 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади та займатись діяльністю, пов’язаною з обігом, використанням і розпорядженням гуманітарною допомогою строком на 2 роки.


Справа найстаршої матері України та її доньки

Не менш гучною і резонансною для дівчинки-підлітка та жителів Чернігівщини була справа найстаршої матері України

24 квітня 2023 року у соціальній мережі з’явилися дописи від доньки Валентини Підвербної, де йдеться, що її мати знущається з дівчинки фізично та психологічно. Зокрема, б’є, дряпає, цькує, забороняє митися і хоче довести до самогубства.

За неналежне виконання батьківських обов’язків на матір дівчинки склали адміністративні протоколи за частиною 1 статті 184 КУпАП та за частиною 1 статті 173-2 КУпАП. 25 квітня рішенням виконавчого комітету Чернігівської міськради дитину вилучили від матері та помістили до лікарні. Там вона перебувала місяць. З 26 травня дитину перевели до центру соціально-психологічної реабілітації дітей у селі Хмільниця.

В своїй ухвалі Чернігівський Новозаводський районний суд вирішив відібрати малолітню дитину від матері, без позбавлення батьківських прав. До досягнення малолітньою дитиною 14-річного віку.


Нелюда, що бив і катував двох малолітніх сестер, посадили на 10 років

Окрім нових справ, виносились вироки за старими, від яких кров холоне в жилах. Наприклад, було засуджено жителя Ніжинського району, який катував та бив двох малолітніх сестер — двох та п’яти років, внаслідок чого молодша дівчинка померла.

Як встановив суд, з грудня 2017 року по 20 березня 2018 року підсудний з особистої неприязності до найменшої сестри заподіював дитині сильний фізичний біль. Його метою було покарати, оскільки дитина не слухалась, відмовлялась рахувати та називати чоловіка по імені на вимогу. Нелюд заподіював дитині сильний фізичний біль шляхом систематичного нанесення їй тілесні ушкоджень, завдання побоїв, інших насильницьких дій, пов’язаних з багаторазовим та тривалим спричиненням болю шляхом нанесення їй численних ударів руками, іншими тупими предметами в різні частини тіла, прикладання фізичної сили (викручування) рук, гасив цигарки об живіт, завдавши загалом не менше 40 травматичних дій, внаслідок яких дитина отримала тілесні ушкодження легкого, середнього ступеня тяжкості та тяжкі тілесні ушкодження.

Чоловік заподіював дівчинці фізичні страждання шляхом мучення, оскільки під погрозою застосування тілесних ушкоджень до матері дівчат, підсудний перешкоджав наданню своєчасної та медичної допомоги, забороняв унормовано годувати малолітню дитину та з цією метою закривав її ротову порожнину сторонніми предметами.

Старшу дівчинку, чоловік також неодноразово катував, наносячи їй численні удари руками, ногами та паском, тягав за волосся.

Чоловіка визнали винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 121, ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 127, ч. 1 ст. 127 КК України, за фактом нанесення умисного тяжкого тілесного ушкодження та катування. Суд призначив таке покарання нелюду: позбавлення волі на десять років.


15 років за ґвалтування 13-річної дівчинки

У справі про статеву недоторканість дитини жителя Прилуцького району засудили на 15 років за зґвалтування дівчинки.

Розслідування встановило, що чоловік протягом липня-вересня 2021 року вчиняв дії сексуального характеру щодо дівчинки. Як убачається з матеріалів справи, засуджений своїми умисними діями, знаючи, що потерпіла не досягла чотирнадцяти років, використовуючи безпорадний стан дитини та користуючись фізичною перевагою над потерпілою, неодноразово вчиняв особливо тяжкі злочини щодо малолітньої. Крім того, чоловік не визнає своєї провини у скоєному.

Ґвалтівнику суд призначив покарання за ч. 6 ст.152 КК України, за фактом зґвалтування – у виді позбавлення волі на строк 15 років.


Довічне увʼязнення за вбивство старенької сокирою

І на останок справа про холоднокровне вбивство сокирою жінки, за що чоловік отримав довічне позбавлення волі.

Жителя Чернігівського району засудили до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Такий вирок виніс Козелецький районний суд.

22 грудня 2021 року засуджений прибув до жертви, якій був винен гроші, з метою повторно взяти в борг. Під час розмови жертва повідомила, що не має змоги надати йому кошти. Унаслідок цього між вбивцею та жертвою відбувся конфлікт, з використанням нецензурних висловів в його сторону. В той момент в чоловіка виник умисел, на розбійний напад та умисне вбивство, з метою заволодіння чужим майном. Подолавши активний опір жертви, засуджений вбив її, а потім пішов до кімнати відшукати цінні речі з метою збагачення.

Обставинами, які обтяжують покарання обвинуваченого чоловіка, стало те, що це був вже повторний подібний злочин. А також те, що жертвою стала особа похилого віку.

* * *

Наостанок зауважимо, що в цьому огляді описані тільки ті справи, по яким вже прийняті судові рішення. І це тільки невелика частин справ, які стали відомі широкому загалу, а ще скільки справ залишилось не розкритими з різних причин. Не слід забувати, що згідно Конституції України ст. 3 людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. А отже, виходячи з цього, злочини про які йдеться, не припустимі в нашому суспільстві.

Джерело: 0462.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь