Коли Поминальні дні 2024: дата, традиції та значення

 

 

 

 

Після Великодня православні християни східного обряду традиційно присвячують від дня до тижня поминанню померлих. В Україні ці дні в різних місцевостях називаються Проводи, Гробки, Могилки, Поминальні дні, Поминки або Радовниця, чи Радуниця. Як і коли українці поминатимуть померлих родичів у 2024 році та які для цього існують традиції ― читайте в матеріалі.

Традиційно після Великодня українці відвідують кладовища, щоб віддати шану своїм померлим, ― це і називається поминальними днями. Проте, залежно від регіону, вони мають різноманітні назви. Навіть у селах одного району ці дні можуть називатися по-різному: Гробки, Проводи, Могилки… Часто їх називають Радовниця, або Радуниця. 

Поминальні дні: що це таке

Традиція поминати покійних рідних пов’язана з культом предків слов’ян і виникла ще до хрещення Київської Русі. Тоді велику шану віддавали предкам навесні ― на Радуницю. Це була низка урочистих днів, пов’язаних з ушануванням пращурів. Як відомо, культ предків ― один із важливих аспектів культури Київської Русі.

Вважалося, що душі померлих родичів радіють, коли про них згадують та віддають шану, і благословляють своїх нащадків. З приходом християнства традиція знайшла паралелі з новими віруваннями і тепер тісно пов’язана з Великоднем.

Назви в Україні перемішані на різних територіях, проте можна простежити певну закономірність у їх вживанні:

гробкИ і могИлки — центр України, Поділля і Волинь;

рАдовниця (причому з чітким ненаголошеним дифтонгом ов-оу, як у білоруському рАдаўніца) — Полісся, особливо райони Київщини та Чернігівщини, суміжні з Білоруссю;

пОминки, поминальний понеділок — Наддніпрянщина і південь України.

Радовниця та інші поминальні дні: дати та традиції

Провідний тиждень починається з другої неділі після свята Воскресіння Христового. Другий тиждень після Великодня, як і 7-ий день після Воскресіння (перша неділя після Великодня), у церковній традиції вважається присвяченим апостолу Томі (Фомі).

Другий вівторок після Великодня у церковному уставі має назву Радониці, яка в окремих місцевостях України в різних розмовних формах була поширена на весь тиждень. У 2024 році це 14 травня.

Однак у різних регіонах України родичів поминають у першу неділю після Великодня (12 травня цього року), у понеділок (13 травня) чи на саму Радоницю (14 травня).

Окрім цього українці також поминають рідних у  батьківські суботами: М’ясопусна та Троїцька. Перша була 9 березня 2024, а наступна влітку — 22 червня.

Також у 2024 році є ще такі поминальні дні:

30 березня – субота другого тижня (тижня) Великого посту

6 квітня – субота третього тижня Великого посту

13 квітня – субота четвертого тижня Великого посту

9 травня – День поминання воїнів

14 травня – Радониця (Проводи)

22 червня – Троїцька батьківська субота, Вселенська батьківська субота

27 липня – батьківська субота перед Успенським постом

28 вересня – Покровська батьківська субота

19 жовтня – Дмитрівська батьківська субота

26 жовтня – Кузьміна поминальна субота

2 листопада – Михайлівська батьківська субота

9 листопада – батьківська субота перед Різдвяним постом

На Проводи в Україні заведено збиратися всіма родичами, святково одягатися і відвідувати кладовище, ставити квіти на могилках, залишати солодощі, крашанки і шматочок паски для предків. У деяких населених пунктах прийнято поминати померлих просто на кладовищі, в інших ― вдома.Проте українська влада наголошує, що відвідувати кладовища цього року небезпечно через високий ризик замінування та обстрілів росією!

Джерело: Телеканал СТБ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь