На Ніжинщині росте унікальне дерево гінкго

 

 

 

 

Це дерево – одне таке на всю Борзнянщину. Його назва – гінкго білоба (ginkgo biloba).

Росте на території Борзнянського аграрного фахового коледжу. Йому вже близько 50 років.

У чому незвичність?

Це дерево є найдавнішим видом дерев, що ростуть нині на Землі. Його ще називають “живою викопною рослиною”. Вчені стверджують, що гінкго білоба є ровесником динозаврів, перші рослини виду гінкгових з’явилися на початку пермського періоду палеозойської ери. Після всіх катастроф і кардинальної зміни клімату гінкго все ж вдалося вижити і рости в наші дні в тому самому вигляді. Хоча деякий час вважалося, що рослини гінкго вимерли, втім, як бачимо, зовсім ні.

Дуже красиве листя, його форма схожа на сплетені серця. Влітку сизувато-зелене, а осінню стає ніжно-золотистим, і змінює весь вигляд дерева.

Плоди борзнянського дерева на не вдалося побачити, бо ж зараз рання весна, але говорять, що плід – кістянка, зовні оточений товстою соковитою м’ясистою оболонкою з пекучо-терпким смаком і неприємним запахом, який пояснюється присутністю великої кількості масляної кислоти. Насіння крупне (довжиною близько 2,5 см), за формою схоже до сливи.

Борзнянці кажуть, що місцеві жителі використовують листя з дерева в лікувальних цілях.

Зазвичай для медичних цілей застосовуються листя, насіння та екстракти гінкго білоби. Екстракти рослини мають протизапальні та антиоксидантні властивості, а також мають здатність покращувати кровообіг. В комплексі всі ці властивості сприяють покращенню функціонування більшості важливих систем організму.

Гінкго білоба має унікальний хімічний склад, до якого входять більш ніж 100 активних компонентів. 

У статті використано матеріали сайту та джерело

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь