Чому не можна зривати первоцвіт?

За останні два роки екологія України зазнала катастрофічних наслідків, тому сьогодні, як ніколи, важливо цінувати довкілля і намагатись робити усе можливе для захисту природних ресурсів країни.

Для того, щоб не погіршувати вже наявний стан навколишнього середовища, необхідно максимально уникати поширених у суспільстві еко-злочинів. Одним з таких є знищення первоцвіту: підсніжники, проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава тощо.

Усі вони відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття та екологічній рівновазі лісових екосистем. Збирання первоцвітів, по-перше, дуже шкідливе тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння, внаслідок чого зменшується чисельність популяції. Зірвати стеблину з трьома первоцвітами – це знищити 45-60 насінин.

Знищення первоцвіту також призводить до порушення природного циклу, оскільки ці рослини є важливим елементом в життєвому просторі багатьох інших організмів. Крім того, вони допомагають у збереженні ґрунту та регулюванні вологості в лісових масивах.Наприклад, проліски, хоча й не занесені до Червоної книги України, все одно потребують охорони, адже вони є цінним медоносом для ранніх комах.

Важливо усвідомлювати цінність кожного унікального елемента в екосистемі й уникати будь-яких дій, що можуть завдати шкоди природному середовищу.

📸На фото лісові масиви філії “Тростянецьке лісове господарство”

@читачі

ДП “Ліси України”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь