“НіжинТеплоМережі” збільшує підозри серед населення та “напрошується” на аудит

 

 

 

 

На засіданні виконавчого комітету, що відбулось 14 березня розглядалось питання щодо погодження «НіжинТеплоМережам» розрахунку розміру втрат, що понесло підприємство протягом періоду розгляду тарифу.

Як пояснила начальник відділу економіки Тетяна Гавриш, з 1 листопада 2018 року зросла ціна на природний газ. Нові ж тарифи рішенням виконавчго комітету встановили з 5 січня. Протягом цього періоду:оприлюднення, розгляду та прийняття проекту рішення про підвищення тарифу підприємство понесло збитки в сумі понад 4 млн. грн.

«НіжинТеплоМережі» просить міськвиконком погодити дані витрати та включити їх до тарифу під час його наступного розгляду, і відшкодувати ці кошти протягом двох років.

Звісно, це питання викликало бурхливе обговорення серед членів виконавчого комітету.

Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко зауважив: «Приймаючи тариф у січні, ми пішли на непопулярний крок, затвердивши його підвищення на 26%. І ось знову маємо закласти в тариф 4 млн. грн., що створить соціальну напругу. Виявляється, що всі постанови приймаються Кабміном, але ці зміни в тарифній політиці покладаються на населення, а відповідальність несе місцева влада. Чи були намагання з боку «НіжинТеплоМереж» звернутись до відповідних органів щодо відшкодування втрат не за рахунок населення, а держбюджету?»

Представники підприємства пояснили, що оскільки вони зараз не є ліцензіатами НКРЕ, тож відшкодування з держбюджету проходити не можуть.

 

Дискусію продовжив секретар міської ради Валерій Салогуб: «Це перший крок до підвищення тарифу в майбутньому. На моє переконання, виконавчі органи міської ради повинні перш за все бути на захисті громади. Пропоную замість прийняття рішення про погодження витрат, підготувати звернення до Верховної ради щодо організації процедури компенсації втрат підприємства за рахунок держбюджету, аби не створювати напругим серед населення».

 

Директор КВНЗ НУКіМ ім. М. Заньковецької Володимир Дорохін у ході розгляду даного питання підняв іншу проблему: «Провівши аналіз показників лічильників в коледжі з’ясували, що цьогоріч, порівнюючи з минулими роками,  показник збільшились вдвічі. Як так могло статись: на це вплинула повірка лічильників, чи підприємство збільшило постачання тепла?»

На це підприємство повідомило, що тепло вони подають нормативно, а от лічильники, скоріш за все, треба перевірити.

Та ось питання: «Якщо ж справа в повірці лічильників, то хто понесе відповідальність?»

У ходу розгляду питання було піднята тема і коштів інвестиційної програми по витратам якої «НіжинТеплоМережі» так і не прозвітували до цього часу. Це, у свою чергу, викликає підозри. Була висловлена пропозиція щодо проведення зовнішнього аудиту. Та представники підприємства не сприйняли це позитивно, тож виникає питання: «Чи все прозоро з розрахунками?»

Під час голосування за погодження втрат підприємством, члени виконкому не проголосували «За». Поки що питання залишається відкритим.

Марина Волинець

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь