Нова українська школа: дітям цікаво, але чверть батьків незадоволена рівнем знань

 

 

 

 

 

/ Фото: Вiталiй Лазебник, “Сегодня”

Концепція Нової української школи посилено впроваджується в країні вже трохи більше року. За системою НУШ у вересні цього року почали вчитися близько 900 тис. дітей. З них приблизно 433 тис. – в перших класах, а решта – в других. При цьому якщо цього року з держбюджету на підтримку реформи влада виділила 1,2 млрд грн, то наступного збирається вже 1,4 млрд. І хоча за цей час реформа встигла обрости скандалами з невчасно доставленими підручниками, неякісними одномісними партами і наборами Lego “під ключ”, загалом вона була цілком дружелюбно сприйнята народом. Що думають діти і батьки про оновлену шкільну програму, з’ясували “Сьогодні”.

Батьки задоволені

Згідно зі свіжим опитуванням урядового контактного центру, більшість громадян (88%) в курсі про концепцію НУШ, 9% чули про неї і тільки 2% нічого не знають. При цьому найчастіше українці отримували інформацію про реформу з інтернету (39%) або ж в самій школі (25%). Найкраще народ обізнаний про вступ до першого класу за місцем проживання, а ще – про перепідготовку вчителів відповідно до оновлених вимог. Також багато знають про компетентнісне навчання, нові програми для початкової школи, введення 12-річки і конкурсні вибори директорів.

Відучивши своїх першокласників в НУШ, більше половини батьків залишилися цілком задоволені їх рівнем знань і навичок: про це заявили 67% опитаних. Однак чверть все ж результат навчання не влаштував.

“На думку батьків, найефективніше у дітей розвивають емоційний інтелект, навички роботи в команді та вміння досліджувати світ”, – зазначають автори дослідження.

Також ті, чиї діти ходили до НУШ, розповідають, що під час уроків їх малюкам дають більше свободи, вони багато рухаються, їх успіхи не порівнюють з іншими, а оцінюють, відштовхуючись від особистого зростання, вчителі ж на уроках часто використовують для навчання гаджети. При цьому більшість батьків (67%) помічають, що першокласникам цікаво ходити на уроки, і тільки 12% – що ті роблять це неохоче.

Читайте також:Українська мова за допомогою “Лего”: як вчать дітей в рамках шкільної реформи

Діти за математику

Нова школа полюбилася і самим першокласникам – з вельми несподіваного боку. За результатами дослідження Інституту освітньої аналітики, близько 94% малюків хоча б раз на тиждень із захопленням і натхненням розповідали членам родини про своїх однокласниках, а 90% – про вчителів. Також виявилося, що найулюбленіші предмети школярів НУШ – це “Я досліджую світ” і математика. Близько 85% із захопленням відгукувалися про першу дисципліну, а 84% – про другу.

Вчителі: “Стало більше свободи”

Хоча і з застереженнями, але досить позитивно відзначають підсумки першого року реформи і самі вчителі.

“Наш клас оновили не так швидко, як хотілося б, та й була затримка з поставками підручників. Але загалом відучилися добре: у мене було більше свободи у виборі тем і методик, за рахунок розслабленішої обстановки у дітей не відпало бажання ходити до школи, а батьки були не такі напружені, як зазвичай, – напевно, через відсутність домашніх завдань”, – говорить вчитель молодших класів Лідія Волошина.

А ось мама другокласника Юлія Нікітіна вважає, що програма була занадто легкою: майже все, що проходили в першому класі, її син вже знав, але в школі йому все одно було не нудно.

“Їх навчали практичних навичок: звертатися за допомогою, працювати в команді, робити покупки. З плюсами нової програми пов’язую і те, що у сина немає страху перед помилками – він вільно припускає, не боїться сказати щось не те”, – говорить Нікітіна.

 https://ukr.segodnya.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь