Що за “схеми” працюють по втіленню проєктів “Громадського бюджету” в Ніжині?

 

 

 

 

Вже не вперше журналісти нашого видання підіймають питання щодо результатів виконання проєктів «Громадського бюджету» в Ніжині.

Читати по темі: Ціна не відповідає результату? Реалізація проєкту “Громадського бюджету” в Ніжині під питанням

Це якраз той випадок, коли кошти громади вкладаються в щось креативне та прогресивне, а в результаті – звичайне і за чималі кошти.

Красивий опис проєкту «Створення шкільного креатив-простору «Актова зала», яким його бачила адміністрація ЗОШ №1, втілився у просто відремонтоване приміщення. Це питання підняв на щотижневій оперативній нараді при міському голові секретар міської ради Валерій Салогуб. Він являється головою робочої групи, яка оцінює якість виконання робіт.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

«Дуже актуальне обговорити виконання проєктів 2019 року зараз, коли йде підготовка нових. Оглянувши результат і проаналізувавши, стикнулись з досить  невтішними висновками. По якихось питань більше, по якихось – менше. Але найбільше сумнівів викликав проєкт по актовій залі в ЗОШ №1», – коментує Валерій Володимирович.

Нагадаємо, що на проєкт було виділено близько 400 000 грн громадського бюджету. Його ціллю було — задовольнити інформаційні, культурні, освітні та дозвіллєві потреби школи та громади міста за допомогою сучасних інформаційних технологій, перетворивши актову залу в центр суспільного життя школи, мікрорайону й місце відпочинку.

Ключовим тут є саме – інформаційні технології (щось сучасне, відмінне від звичайних актових залів інших шкіл). На те він і «Громадський бюджет», щоб не робити звичайні ремонти, реконструкції, тим самим вирішуючи комунальну складову, а втілювати неординарні ідеї, створювати комфортний, сучасний простір, який би об’єднував людей.

На шкільних фото видно, що актова зала просто відремонтована і з технологій сучасних – тільки проєктор прикріплений до стелі, та й то він є власністю школи, і не входив до проєктних робіт.

Не виконане також художнє оформлення стін. Виконавець обмежився фарбуванням стін, натяжною стелею та лінолеумом.

«Відразу скажу, хотів би помилятись, АЛЕ навіть на перший погляд є невідповідність ціни і якості робіт. Більше того – очікувань і результату. Складається враження, що працює якась певна схема. Теорія полягає ось в чому:

виноситься на тендер перелік робіт по проєкту за відповідною ціною, яка влаштовує якогось одного підприємця. Після того, як він стає переможцем тендеру, оголошує, що з усього переліку робіт, зможе виконати лише частину, але на зазначену ціну. Тобто об’єм урізується майже на половину, ціна – незмінна. Таким чином вартість робіт, на які приміром закладено 40 000 грн, зростають до 80 000 грн і це вигідно для виконавця. Замовник – у програші.

По проєкту ЗОШ №1 це стосується натяжної стелі, початкова ціна якої збільшилась майже вдвічі: з 36 000 грн до 88 000 грн. Проаналізувавши інформацію на сайтах, побачив, що загалом 1 кВ метр коштує до 70 грн, а в цьому проєкті вартість складає більше 200 грн. Проблема в тому, що відповідальність не лише на виконавцю, але й на замовнику і технагляді, які мають погоджувати ці роботи.

Що цікаво, якщо перевіряти бухгалтерію – все, звісно, зійдеться до копійки. Та головне, щоб у совісті зійшлося», – висловив припущення Валерій Салогуб.

Секретар міської ради з робочою групою має намір ретельно проаналізувати розрахунки про проєктам, відповідно до наданих кошторисів. Відбудеться це вже у п’ятницю в ході профільного засідання. Та свою зацікавленість до такої ситуації має проявити управління освіти й відповідні контролюючі органи. Небайдужою має бути й сама громада, кошти якої залучаються, бо робиться це саме для неї. І замість того, щоб засуджувати результат, потрібно впливати на нього, як мінімум своєю позицією.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь