З початку року піротехніки знищили майже тисячу вибухонебезпечних предметів

 

 

 

 

З початку 2020 року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили вже 906 вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише упродовж минулої доби, 20 січня, піротехніки ДСНС здійснили 23 виїзди, під час яких вилучили та знищили 139 вибухонебезпечних предметів, зокрема 1 авіаційну бомбу.

Відсутність снігового покриву цієї зими на більшості території країни сприяє тому, що громадяни продовжують знаходити застарілі міни та артснаряди у найрізноманітніших місцях.

Так, 20 січня на Дніпропетровщиніпід час пошуку металобрухту в лісосмузі неподалік села Сорочено, громадянин виявив один вибухонебезпечний предмет, схожий на застарілий артилерійський снаряд калібру 152 мм. У той же день, в с. Степне, під час проведення аварійно-ремонтних робіт на вул. Зеленій працівниками управління експлуатації газового господарства також було виявлено предмет схожий на застарілий артилерійський снаряд калібру 76 мм у кількості 1 одиниця. Відділеннями групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області виявлені боєприпаси знищено шляхом контрольованого підриву.

Цього ж дня, група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 30 мінометних мін часів минулих війн, що були виявлені напередодні у лісосмузі, поблизу с. Макалевичі Радомишльського району. На небезпечне відлуння війни натрапив «мисливець» за металобрухтом. Про це він одразу ж сповістив рятувальників. Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, обстеживши прилеглу територію, виявили 30 мінометних мін калібром 50 мм.

На Черкащині цього тижня, а саме на відкритій території хутора Вдовичине Чигиринського району, виявлено авіаційну бомбу SBe-50 часів війни. Групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління бомбу знищено у спеціально відведеному місці.

Крім того, тривають також і роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, на Луганщині, впродовж минулої доби піротехнічними розрахунками ДСНС України перевірено 3,1 га місцевості, де було виявлено та вилучено 32 одиниці  вибухонебезпечних предметів.

Водночас на Донеччині піротехнічні розрахунки ДСНС України виявили та вилучили 34 одиниці ВНП. Було обстежено 1,54 га території.

Загалом, з початку 2020 року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 906 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 7 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

dsns.gov.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь