Страсний тиждень-2020: заборони і традиції кожного дня

 

 

 

 

У понеділок, 13 квітня, розпочався Страсний тиждень, який ще називають Страсною седмицею, яка завершується одним з головних християнських свят – Великоднем або Світлим Христовим Воскресінням.

Цей тиждень християни присвячують спогадам про останні дні життя Ісуса Христа, його смерть і чудесне воскресіння, яке в 2020 році буде святкуватися 19 квітня.

Кожен день Страсної седмиці має свої традиції. Всі дні на цьому тижні називаються Великими. В цей час не відзначаються дні святих, не проводяться обряди, такі як хрещення або вінчання. Священнослужителі особливо багато моляться в ці дні, а разом з ними і їх парафіяни.

Великий понеділок – 13 квітня

На службах згадується сюжет зі Старого завіту про патріарха Йосипа, якого власні брати продали в рабство. Він був цнотливим і чесним, незаслужено його ув’язнили. В підсумку він зміг пробачити братів за зраду. У цьому вчинку Йосипа Церква бачить прообраз страждань Ісуса Христа.

У Великий понеділок завершують передсвяткові приготування в будинку – невеликий ремонт, фарбування.

У цей день дозволяється тільки хліб, фрукти і овочі, мед і горіхи. Не допускається вживання вареної, а вже тим більше смаженої їжі.

Великий вівторок – 14 квітня

У цей день богослужіння присвячені тому, як Ісус Христос говорив з людьми в Єрусалимському храмі, його притчам, розказаним учням і народу.

У Великий вівторок потрібно постаратися закінчити всю роботу, пов’язану з одягом: попрати, попрасувати і привести його в повний порядок.

У вівторок церква наказує сироїдіння. Дозволяється їсти сиру їжу без масла.

Велика середа – 15 квітня

За біблійними переказами, саме в цей день Юда Іскаріот зрадив Ісуса Христа за 30 срібників. На богослужіннях також згадується жінка, яка омила ноги Ісуса і окропила їх миром.

У Велику середу в православних храмах востаннє читається молитва з поклонами, знову їх починають робити лише на Трійцю. У цей день парафіяни намагаються сповідатися.

У середу віруючі останній раз в Страсний тиждень виносять з дому сміття. Також можна починати готуватися до фарбування яєць, купити продукти для пасхального столу.

Як і у Великий вівторок їсти можна виключно сиру їжу без масла. Це можуть овочі і фрукти. Варити або смажити їх не можна.

Великий четвер, Чистий четвер – 16 квітня

У Великий четвер відбулася Таємна вечеря. Там Господь передрік своїм учням, що один з них зрадить його. Це буде саме той, кому він подав шматок хліба – Іуда Іскаріотський. Тоді ж Ісус закликав апостолів, щоб вони молилися і не піддавалися спокусам.

Близько опівночі зрадник повернувся з безліччю збройного народу. Господь вийшов їм назустріч і приніс себе в жертву за гріхи світу, добровільно і смиренно.

У Великий четвер починається одна з найдовших служб в році. У храмах читають 12 частин з чотирьох Євангелій, згадують страждання Христа. У цей день віруючим потрібно причаститися.

До сходу сонця в цей день потрібно скупатися. Вважається, що така вода змиє всі хвороби.

До початку нічної варти воцерковлені люди готують будинок до Великодня: фарбують яйця, печуть паски, прибирають будинки. Тому Великий четвер ще називають Чистим четвергом.

У Великий четвер допускається невелике послаблення в їжі. Можна їсти гарячу їжу рослинного походження з олією, наприклад, тушковані овочі або кашу.

Велика п’ятниця, Страсна п’ятниця – 17 квітня

Велика п’ятниця – це день поглиблення в страждання Христа. Її ще називають Страсною п’ятницею, тому що Ісус був засуджений і розп’ятий, він помер. Церковні служби у цей день присвячені спогадам про страждання Спасителя на хресті. У храмах цього дня з вівтаря виносять плащаницю, зображення Христа, що лежить у труні.

У Страсну п’ятницю категорично забороняється працювати, відправлятися в дорогу. Вважається, що в цей день не може бути ніяких починань. Деякі навіть радять не спілкуватися з людьми, за винятком тих, з якими живе людина. Всю Велику п’ятницю радять провести в молитві.

У Страсну п’ятницю до закінчення служби віруючі намагаються взагалі не їсти. Деякі не вживають їжу весь день, лише п’ють воду. Ті, хто все-таки їдять, вживають сирі овочі і фрукти.

Велика субота – 18 квітня

Протягом Великої суботи Ісус Христос був мертвий. У цей день проходило Його поховання. Зараз місце Його поховання називається Храм гробу Господнього, воно знаходиться в Єрусалимі.

Увечері у Велику суботу починається головна служба, всеношна. В цьому році відвідати її не вийде, проте її транслюватимуть по телебаченню в прямому ефірі.

У Велику суботу прийнято готувати будинок до свята. Зокрема, можна починати накривати святковий стіл. Ті, хто не встиг спекти паски в четвер, може це зробити в суботу.

Після найсуворішого посту в Страсну п’ятницю в суботу дозволяється їсти гарячу їжу рослинного походження – парові овочі, кашу без масла.

Великдень, Світле Христове Воскресіння – 19 квітня

Великдень – найбільше і найсвітліше свято у православних християн. У цей день Ісус Христос воскрес, чим ознаменував перемогу життя над смертю.

Пасхальна служба, яка починається ввечері в суботу, наповнена радістю і щастям. У цей день замість вітання прийнято говорити: “Христос Воскрес”. У відповідь чоловік відповідає: “Воістину Воскрес”.

В цьому році відвідати великодню службу не буде можливості через коронавірус, однак її можна буде подивитися в трансляції зі своїми близькими. А потім, як і прийнято, в сімейному колі відсвяткувати Світле Христове Воскресіння з пасками, крашанками, іншими смачними частуваннями і випити вино “Кагор”.

Як повідомляв “Апостроф” Страсна седмиця бере свій початок своєї назви від слова “страсти” – “страждання”. Страсний тиждень не відноситься до Великого посту. Всі попередні шість тижнів православні постять в честь сорокаденного посту Христа, а Страсний тиждень – спогади останніх днів життя, страждань, смерті і поховання Спасителя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь