Центр Ніжина: октаедр і плитка. Ще буде фонтан

 

 

 

 

А що у вас на площі?

 

Центральна площа міста — його окраса і гордість. Більшість свят, концертів проходить там. На площі зазвичай агітують найкрутіші кандидати в будь-що, проводяться сезонні ярмарки або мітинги. Тут починаються революції. Туристи та гості міста також тягнуться на центральну площу. І що там побачать?

У Чернігові — дорого і красиво.

Протягом всього літа у 2019 році проводилась реконструкція Красної площі в Чернігові. Точніше, почали у квітні, впоралися до Дня визволення (21 вересня). Проект вартістю 53 мільйона 825 тисяч гривень.

Розібрали старий клінкер, ним же (на вимогу активістів) виклали центральну, пішохідну частину площі. Проїзну частину вимостили новим клінкером, поробили велодоріжки. Замінили каналізацію та систему водогону під площею. Зробили красиво.

Але то обласний центр. Не у всіх такі гроші. А що на центральних площах в містах та райцентрах області?

Ніжин:
октаедр і плитка. Ще буде фонтан

Центральна площа в Ніжині носить ім’я Івана Франка.

Свою назву площа отримала в 1926 році. В 70-х роках майдан перейменували на «Площу Леніна». 12 березня 2013 року центральній площі Ніжина повернули історичну назву. На площі розташований «Білий дім», — головна адміністративна будівля (міська рада, районна рада, чисельні управління обох структур, Ніжинське телебачення тощо). З іншого боку — гуртожиток університету ім. М. Гоголя, готель «Ніжин», Ніжинський агротехнічний інститут. До 2018 року площа була вкрита бетонними плитами.

Рік, з осені 2018 до осені 2019, тривала реконструкція частини площі біля адмінбудівлі. Перекладали бруківкою, робили освітлення та зону відпочинку.

— Це перший етап реконструкції площі, він завершений, — пояснює Анатолій Кушніренко, начальник Ніжинського міського управління житлово-комунального господарства. — Площа безпосередньо перед будівлею ради викладена плиткою (10 на 12, товщиною 6 см) сірого кольору. Там, де буде фонтан, візерунок у вигляді українського орнаменту. Поставили нове освітлення. Чотири великих ліхтаря по 6 плафонів і ще десь вісім менших, декоративних. Встановлені шість лавочок з кованими спинками, чавунні урни з викарбуваним написом «Ніжин». Пішохідна частина перед радою відгороджена стовпчиками. На проїжджій частині, скоріш за все, буде асфальтове покриття.

Залишився фонтан. Його планували зробити цього року. Вже проголосували за виділення з бюджету чотирьох з половиною мільйонів гривень. Але у зв’язку з коронавірусом будівництво фонтана відклали, а кошти перенаправили на допомогу медикам. Фонтан буде, але пізніше.

Усього на реалізацію цього проекту пішло близько 6 мільйонів 700 тисяч гривень. У вересні 2019 на площі, з боку готелю та університету, встановили скульптуру за 780 тисяч гривень. «Золотий» октаедр з’явився на площі, завдяки тоді ще депутату, Олександру Кодолі, за кошти субвенції з державного бюджету. Шестигранник ніжинці спочатку сприйняли «в штики», висловлювалися і створювали петиції проти, вимагали перенаправити кошти на ремонт доріг.

Тепер милуються і фотографуються на його фоні, бо октаедр став окрасою площі. На сторонах шестигранника витиснені Миколаївський собор, Всіхсвятська церква, Микола Гоголь, Герби України та Ніжина. Вночі вся ця краса світиться зсередини.

— З золотим шестигранником містяни примирилися, чи досі кидають всередину сміття?

— Накидають — приберемо.

Місце де раніше був Ленін просто покрили плиткою. Тапер там встановлюється Новорічна ялинка. На площі в Ніжині проходять ярмарки, мітинги, концерти.

Прилуки.
Огороджена гранітом, фонтани в формі куль. І все за кошт мецената

Розмір центральної площі міста Прилуки — 7700 квадратних метрів. Тепер називається просто Центральна, донедавна була площею Леніна, ще раніше — Базарною площею. Межує зі сквером Івана Дубинського, Соборною площею та сквером Олега Кошового.

Реконструкція площі відбулася в 2009 році, за спонсорські кошти виходця з Прилук, бізнесмена Юрія Коптєва. Було покладено 7 тисяч квадратних метрів плитки, здійснено заміну старих підземних комунікацій, що проходять під площею. На День Незалежності в 2009 році на площі запрацював перший у місті фонтан, згодом і другий.

— На площі поклали тротуарну плитку ФЕМ напівсухої шліфовки виробництва Черкас, — пригадує прилучанин Микола Самойленко, бувший директор ПМБК, що виконувала роботи по реконструкції площі. — Сірого, чорного, жовтуватого кольору, на самій площі викладена квадратами, біля фонтанів — бордова плитка. Два фонтани були встановлені тоді ж. Робили освітлення площі ліхтарями. Плюс по периметру встановлені ковані ліхтарі, виготовлені нашими спеціалістами, до ЗО штук. Встановили лавочки в зеленій зоні навколо площі. Литі стовпчики, що огороджують пішохідну зону, з надписом «Прилуки». З двох інших боків площа огороджена блоками з натурального граніту (які теж використовуються як лавочки). Вся робота обійшлася десь в мільйон гривень, на той час це були великі гроші.

Леніна знесли в 2014-ому році, вирівняли і заклали те місце плиткою в тон.

Машинам на пішохідну зону заїжджати заборонено (тільки за технічної необхідності).

— А де ж паркуються машини робітників міської ради?

— Міська рада в Прилуках не на центральній площі.

Ще на площі встановлений знак «Я люблю Прилуки», також за спонсорські кошти. Фонтани на зиму переобладнуються на світлові ілюмінації. Запускаємо зазвичай 1 травня. Але в цьому році трохи завадила пандемія.

Минулого року довкола площі висадили 30 сакур. Уже цвітуть.

Бахмач.
Тут йшла революція, знесла пам’ятник Леніну. Залишилась стела героям

У Бахмачі центральна площа — площа Героїв Майдану. На ній проходив Євромайдан, під час якого скинули статую Леніна. Тут проходить щорічне свято прапора. На площу фасадом виходить будівля РДА.

— Покриття площі — асфальт, реконструкцію поки що не робили. В карантинний період надходження впали. Ремонт плануємо кожен рік, але… Є більш необхідні ремонти. Зараз робимо проспект Дружби, пішохідний, що поєднує вулиці Соборності та Першотравневу. Між ними була грунтова, захаращена вулиця. Будуємо водогони. Зараз п’ємо якісну воду з глибини 600 метрів, — розповідає міський голова Павло Шимко.

Років п’ять тому на площі поставили ЛЕД світильники. Зараз реконструюємо сквер, що прилягає до площі. Два роки тому поклали нові доріжки з тротуарної плитки, лавочки поставили, зробили фонтан, зараз іде оздоблення будинку дитячої творчості. Це все з міського бюджету. Фонтан не світломузичний, звичайний. Форсуночна частина (серце фонтану) виготовлена «господарським» способом з нержавіючої сталі працівниками вагонного депо.

Коли буде реконструкція площі, тоді поробимо лавочки, знесемо стару стелу. Залишився постамент від пам’ятника Леніну. Сам пам’ятник віднесли на металобрухт, з нього виплавили пам’ятник Тарасу Шевченку. Встановили в сквері Шевченка.

Основу пам’ятника перетворили на стелу. Встановили прапор України. Під ним закріплений плакат з фото нашого героя небесної сотні Василя Прохоровського, фото загиблих під час російсько-української війни. Помістили пам’ятну дошку Юрію Бутусову, капітану третього полку спеціального призначення, який загинув під Дебальцевим 16 лютого 2015 року. Тут відбувається покладання квітів.

Ця стела героїв тимчасова. Вже закладено і освячено фундамент під капличку на площі (біля поліклінічного відділення), яка має стати і пам’ятником, і місцем для проведення богослужінь. Капличка Святого Феодосія, в пам’ять загиблих за незалежність України. Там розмістимо пам’ятний знак чи пам’ятник загиблим.

Новгород-Сіверський.
Проєкт зробили, на реконструкцію грошей нема. Зате е унікальний пам’ятник

Центральна площа в Новгород-Сіверському близько 5 тисяч квадратних метрів. Носить ім’я князя Ігоря. Площу прикрашає великий пам’ятник князю Ігореві на коні і з шаблею. Скульптор Анатолій Кущ.

На площі знаходиться будівля міської ради. Приміщенню більше 100 років (колишня земська управа). Покриття площі асфальтове.

— Буквально з тиждень тому робили ямковий ремонт. А взагалі в планах капітальний ремонт площі. Є готовий проект реконструкції, який кілька років тому для нас виконала чернігівська проектна організація «ДорПроект». Сподіваємось на допомогу держави коштами, що виділяються на соціально-економічний розвиток.

На державну субвенцію, виділену громаді на розвиток інфраструктури, придбали трактор «Білорус»: для чистки вулиць від снігу та інших комунальних потреб.

Покриття плиткою в проекті нема. Наша площа — проїзна, до неї сходяться всі міські вулиці. Якщо класти бруківку, треба повністю перепланувати, відділяти пішохідну частину. Асфальтове покриття І більш стійке і доречне, — вважає міський голова Новгород-Сіверська Олег Бондаренко.

Останній капітальний ремонт площі був 15 років тому.

— Пам’ятник князю Ігорю робота скульптора Анатолія Куща, який створив і монумент Незалежності України на Хрещатику. Наш пам’ятник 1989 року. На гарді меча (планка на рукоятці, що прикриває руку від удару) Ігоря викуваний тризуб. За словами автора скульптури, це перше зображення тризуба на пам’ятнику в Україні за радянської влади.

Уже в цьому році на центральній площі зробили сучасне ЛЕД освітлення. По периметру висадили троянди. Проводимо новорічні свята, концерти, вручення медалей випускникам.

— Що замість Леніна? Його ж нарешті прибрали?

— Ленін у нас був не на центральній
площі, а біля будинку культури. Зараз там нічого, руїни. Хоч сам ставай.

Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №19 (1773), 07 травня 2020 року

Фото з архіву
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь