5 культурних пам’яток міста Ніжин

В Україні небагато населених пунктів, які з’явилися ще за часів Хрещення Русі. Одне з таких – невелике затишне місто Ніжин, засноване у 993 році. 

Зважаючи на поважний вік, місто має насичену та цікаву історію, яка знайшла відбиття у історичних пам’ятках, церквах та музеях. 

Про цікаві місця Ніжина нам розповіли консультанти сервісу бронювання готелів Ваубу.ком, а також надали кілька порад, де зупинитися тут на вікенд. Отже, перед вами – п’ятірка відомих культурних пам’яток.

Де здобував освіту Гоголь

Звичайно, це історично відомий Ніжинський університет та мережа його музеїв. Саме тут навчався автор “Вечорниці на хуторі біля Диканьки” Микола Гоголь. І зараз виш названий на честь письменника. Монументальна будівля збереглася дуже добре. При університеті працює великий комплекс, зокрема, музей рідкісної книги, де серед експонатів є навіть “Енеїда” Вергілія. Обов’язково додайте цей заклад до списку того, що подивитись у Ніжині.

Тюремний замок

У 1835 році у Ніжині збудували Острог – заклад пенітенціарної системи за типовим проектом, який розробив петербурзький архітектор Захаров. Можливо, зовні будівля вас не вразить, проте всередині збереглися інтер’єр та атмосфера тих часів. Відшукайте гіда, який розповість вам історію тюрми. 

Грецькі церкви

У XVII столітті у Ніжині проживала грецька діаспора – близько 7% від загальної кількості містян. Вони залишили по собі значний культурний спадок – багато грецьких церков, а саме:

  • Михайлівська (1719 р.)
  • Троїцька (1733 р.) 
  • Всіхсвятська (1782 р.) 

Архітектура будівель дуже схожа на ті, що побудовані греками на Балканах.  

Численні пам’ятники

Місто славиться пам’ятниками та різними монументами. Тут їх близько 25 і більшість із них датовані ще XIX сторіччям. Вони присвячені діячам культури, історії, літератури. 

Є багато обелісків з післявоєнних часів. Та найпотішніша постать, яку закарбували у камені – ніжинський огірок.  

Будинок з привидами

Кожне місто має свій темний “бік” та місцини, вкриті таємницями. І в тут вони є. Найвідоміша будівля – колишній грецький магістрат по вулиці Гребінки. Кажуть, що у споруді мешкає два привиди: чоловічий та жіночий. Є багато версій, що насправді трапилося у цьому будинку. Якщо не боїтеся духів та історичних проклять, завітайте на оглядини. 

Де зупинитися у стародавньому місті

Щоб роздивитися всі цікаві місця Ніжина вистачить кількох днів. У місті є де зупинитися на вікенд: готелі міста Ніжинзнаходяться у центрі. Їх можна переглянути на сайті vauboo.com. Це єдиний сервіс бронювання готелів, де постояльці торгуються з готельєрами, пропонуючи меншу ціну на номер. Дві ночі у люксі з видом на місто та гарячими сніданками гарантовано обійдуться дешевше, ніж ночівля у київському готелі. 

Але залишається питання, куди піти із дітьми в Ніжині. Церкви, будинки із жахіттями та численні музеї навряд чи цікавлять маленьких непосид. З малечею можна прогулятися Графським парком, де завжди свіже повітря та є маленькі ставки для риболовлі.

 

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь