Небо манило Андрія. Воно ж забрало його до себе

 

 

 

 

 

У Ніжині 6 травня під час відпрацювання стрибків із парашутом загинув інструктор-рятувальник пошуково-рятувальної служби Спеціального авіаційного загону ДСНС України 34-річний Андрій Хімич. Купол його парашута не встиг повністю розкритися. Підозрюють, що заплуталися стропи.

Того дня близько 16.00 десятеро рятувальників (серед яких і Андрій) виконували планові стрибки з вертольота Мі-8МТ.  Андрій і ще четверо стрибали із мінімально допустимої висоти – 150 метрів. Що пішло не так зараз з’ясовують слідчі  Державного бюро розслідувань. За словами очевидців, у польоті Андрій до останнього намагався розкрити купол парашута, але не зміг.

У ніжинському авіаційному загоні ДСНС Андрій Хімич служив із 2018 року. Мав звання прапорщика. До служби близько десяти років пропрацював весільним фотографом.

— Андрій був майстром фотосправи. Його фотосесії у Ніжині, Києві та Чернігові були розписані на 1,5-2 місяці наперед. Продовжував фотографувати і будучи рятувальником. У вільний від роботи час, — розповідає добра знайома покійного Світлана Желєзняк. — В Авіаційний загін рятувальників він сам захотів піти, бо дуже любив небо і стрибки з парашутом. Небо тягнуло Андрія. Воно ж, на жаль, і забрало його до себе. Андрій був мегапозитивний. За що б не взявся – завжди робив усе ідеально. Я не вірю в те, що він маг припуститися помилки, бо це була людина порядку. Завжди і в усьому дуже зібраний.

—  Він марив стрибками з парашутом, небом і польотами, — підтверджує рятувальник з Одещини В’ячеслав Пронь. — У 2018-му ми з Андрієм упродовж чотирьох місяців разом проходили підготовку в Навчальному центрі ДСНС і сильно здружилися. Потім я потрапив на службу в Одесу, а він – у Ніжин. Ми постійно зідзвонювалися. Востаннє – два тижні тому. Андрій сказав мені, що йому дуже подобається його робота і він анітрохи не жалкує, що став рятувальником. Так шкода його…

На своєму рахунку Андрій мав 48 стрибків із парашутом. Проте із висоти 150 метрів іще не стрибав.

— Підготовка до стрибків із гранично малих висот починається з 400 метрів. Кожен наступний стрибок виконується на 50 метрів нижче. Андрій дійшов до мінімальної висоти і це був його перший стрибок зі 150-ти, — говорить начальник пошуково-рятувальної і парашутно-десантної служби САЗ ДСНС України Сергій Павлов. —  Андрій мав чудову підготовку. Перед самим стрибком добре почувався, посміхався, жартував. Дехто з хлопців хвилювався, то він їх підбадьорював. Під час стрибка в усіх парашутистів купол наповнився повітрям, а в Андрія – не повністю. За інструкцією він мав би зразу розкрити запасний парашут (його мінімально безпечна висота – 100 метрів), та чомусь не зробив цього. Видно, хотів довести справу до кінця і таки розкрити купол. Такою людиною він був… Якщо за щось брався, то досягав мети. На трагедію могли вплинути різні фактори: укладка парашута (цю роботу парашутисти виконують самостійно. — Авт.), положення тіла в повітрі, раптовий порив вітру, який міг закрутити стропи

— Авіазагін якось допоможе родині Андрія?

— Звичайно. Ми зібрали гроші, провели похорони. Обов’язково встановимо пам’ятник Андрієві. Родині допомагатимемо й надалі. Коли Анна (дружина Андрія. — Авт.) вийде з декрету, то влаштуємо її на роботу.

Сім’я Андрія Хімича мешкає в Ніжині. На руках у його дружини залишилося двоє дітей: 6-річний Юрій і Дмитро (йому 1 рік і 3 місяці).

З покійним рятувальником прощалися в суботу, 8 травня. За традицією, труну з тілом спершу провезли ніжинським аеродромом, а вже потім поховали. В останню путь Андрія проводжали рідні, знайомі, колеги і просто небайдужі містяни – загалом близько тисячі людей.

 

 

Фото зі сторінки Андрія Хімича у фейсбуці

Олексій Прищепа, «Гарт» №20 (3032) від 13 травня 2021

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь