Обікрали квартиру в Ніжині

1 листопада, близько 11-ої години дня, сталося пограбування квартири, що знаходиться на четвертому поверсі ніжинської багатоповерхівці по вулиці Прилуцькій. Про це сайту «Нежатин» стало відомо з особистих джерел.

Деталі пограбування уточнюються, а поки пропонуємо переглянути інформацію про те, як уберегти від злодіїв свої домівки.

ТОП-5 способів проникнення у квартиру Поради для убезпечення житла
Злом і вибивання замку Якісний замок має бути виготовлений європейським виробником на заводі з сертифікатом якості.
На нашому ринку найчастіше трапляється у продажі два типи замків: сувальдний та циліндровий. Сувальдний більш розповсюджений, оскільки ціна на нього менша. Циліндровий навпаки, дорожчий, але більш надійний по безпеці та по експлуатації. Складається він з циліндрового механізму та броненакладки, що захищає від несанкціонованого проникнення. Великим плюсом такого замка являється невеликий розмір ключа.Варто вмонтувати кілька замків, особливо, якщо немає можливості купити якісний, наприклад: по одному внизу, посередині та вгорі вхідних дверей.
Проникнення через вікна, балкони і кватирки Обов’язково зачиняйте вікна та балкон, коли йдете з дому. Не лишайте відкритими навіть фіранки.

Якщо квартира розташована на двох перших або останньому поверсі, встановіть металеві решітки. Звісно, найнадійнішим охоронцем квартири є спеціально вмонтована сигналізація, виведена на пульт охоронної служби.

Але якщо у вас немає коштів, то приклейте хоча б спеціальні наліпки “Об’єкт під охороною” та розмістіть їх на вікнах, вхідних дверях. Професійні злодії, можливо, й помітять обман, а ось «зальотчики», вибираючи квартиру в під’їзді для разової наживи, ризикувати не будуть.

Також захистити вікна допомагає:

від віджимання стулки використовується протизламна фурнітура, яка міцно притискує до рами стулку і її неможливо підчепити викруткою чи ще чимось;
від висвердлювання отвору під ручкою допомагає твердосплавна пластина;
від видавлювання – склопакет потрібно вклеїти в раму спеціальним полімерним клеєм;
від розбивання склопакета є кілька варіантів захисту вікон:

1) антивандальна плівка – стримує появу наскрізного отвору, побите скло утримується в рамі;
2) скло триплекс – багатошарове скло, що склеєне між собою полімером при високій температурі і тиску, тому його важко пробити;

3) броньоване скло, але навряд чи доцільно його вставляти для вікон квартири. Частіше його ставлять у вікнах банку чи ювелірного магазину.

Вибивання і злом двері Поставте залізні двері. Якщо у Вас немає таких, то обов’язково придбайте і встановіть. Якщо є, то перевірте, чи відповідають вхідні двері основним вимогам. Двері мають відкриватися назовні, а петлі повинні бути заховані всередину, щоб злодії не змогли підважити їх ломом. Дверна коробка має бути масивною, зробленою зі сталевого прокату. Інколи власники економлять, встановлюють менш якісні двері, але тоді доречно мати двоє дверей. Другі двері можуть затримати зловмисників. Придбайте на двері міцний ланцюжок. Якщо є можливість, об’єднайтеся із сусідами та встановіть металеві двері у загальному коридорі. Також не потрібно забувати і про вмонтування у двері соціального оглядового отвору (зорового вічка).
Підбір ключа У першому пункті вже йшлося, що найкраще вставляти заводський замок циліндрового механізму з відповідним комплектом ключів. Дублікати ключа робіть у перевіреного, майстра, котрий працює офіційно. Не залишайте ключі від квартири, у т.ч. в «обумовленому місці» (під килимком, на коробці дверей тощо), та не передавайте їх стороннім особам. У разі втрати хоча б одного з ключів, терміново змінюйте замок або циліндровий механізм. Не тримайте їх у кишені пальта. Для зручності використання можете пофарбувати голівки ключів різними кольорами. Тоді, за потреби, зможете швидко відчинити двері та зайти до квартири.
Вільний доступ (гості, знайомі) Виходячи з квартири, зачиняйте вхідні двері на всі замки. Перевіряйте, чи добре зачинили. Обов’язково замикайтеся після того, як впускаєте в квартиру близьких, гостей. Не лишайте двері завчасно відкритими до приїзду знайомих та рідних. Чужих у помешкання пускати не можна. Якщо впустили, то краще одразу зачиніть двері за ними зсередини. Якщо лишили в квартирі друзів, близьких, то проінструктуйте їх, як поводитися з ключами, ставити квартиру на сигналізацію тощо.
Інші способи Зловмисники можуть бути дуже винахідливими. Тому варто завжди бути уважними. Потоваришувати з сусідами, особливо пенсіонерами, які, перебуваючи вдома, зможуть періодично наглядати за вашою оселею. За можливості у під’їзді встановіть відеокамери або муляж камери відеоспостереження з миготливим світлодіодом.

Як злочинці обирають квартиру для пограбування?

Оцінюють зовнішній вигляд

Зловмисники звертають увагу на наявність кондиціонерів, добротні вхідні металеві двері, віконниці на вікнах. Зараз злодії рідко «ведуть» хазяїна і вичислюють потрібну квартиру. Частіше всього спонтанно вирішують обчистити ту чи іншу оселю.

До вже перелічених порад можна додати встановлення захисних решіток для кондиціонерів, розміщених на перших, других поверхах. Серед недорогих засобів безпеки можна відзначити незвичайний дзвінок. Перед проникненням у квартиру злодії завжди перевіряють її на присутність господарів або собак. Тож звуковий сигнал у вигляді собачого гавкоту може відлякати деяких із них. Якщо ви все-таки будете вдома, злодії можуть представитися комунальниками або рекламними агентами, не викликаючи підозр. І прийдуть іншим разом, коли вас вже напевно не буде вдома. Тому зверніть увагу на подібні дзвінки, можливо, за вашою квартирою стежать.
Спостерігають за вікнами

відкриті штори/жалюзі вечорами, що дозволяє заглянути всередину та оцінити рівень достатку господарів. Навіть якщо квартира знаходиться на верхніх поверхах, вона також залишається в зоні ризику. Також злочинці спостерігають за світлом, чи є господарі вдома, коли вони повертаються.

Банальна звичка закривати штори/жалюзі може допомогти вам уникнути пограбування.

Плануючи відпустку чи виїзд на дачу родиною, залиште ключі родичам або сусідам, якщо у вас налагоджені дружні стосунки. Попросіть їх навідуватися в квартиру, систематично вмикати та вимикати світло. Також попросіть сусідів, щоб наглядали за квартирою, якщо побачать підозрілих людей, які намагаються пробратися в житло – одразу телефонували в поліцію за номером 102.

Слухають навідника Ніколи не потрібно повідомляти стороннім людям ваш робочий графік. Нехай місце і час роботи залишається конфіденційною інформацією для «широкого кола осіб».Будьте обережні з випадковими знайомими. Не вступайте у відверті розмови, не розповідайте про заплановані поїздки і тим більше не діліться інформацією, як довго ви будете відсутні вдома. Трапляється, що нечисті на руку люди виступають у ролі навідників для квартирних злодіїв. Але навідниками можуть виступити “балакучі” сусіди, члени родини, які не мають злого умислу. Деколи навідники/злодії беруться оцінювати майно. Прикидаються електромонтерами, водопровідниками, розносниками телеграм і навіть правоохоронцями. Здебільшого люди довірливо впускають їх у свої будинки. Тож будьте обачні і не впускайте в дім чужих. Поясніть близьким, особливо дітям, щоб “тримали язик за зубами” та не розповідали про заплановані дорогі покупки, розмір заощаджень і “схованки”. Будьте обачними самі. Часто навіть одна розмова в таксі може стати приводом для пограбування.
Перевіряють кореспонденцію Не забувайте забирати кореспонденцію з поштової скриньки, 2/3 частина зловмисників перевіряють її, і якщо скринька повна, то спробують потрапити в квартиру. А якщо їдете у відпустку, то попросіть про це сусідів.
Читають соціальні мережі З розвитком соціальних мереж, людина почала виставляти особисте життя у відкритий доступ. Опинив­шись на особистій сторінці, злодій по численним знімкам отримує звіт про те, як добре ви живете. Але що ще небезпечніше – він знає, коли вас не буває вдома. Красномовний статус: «Завтра відлітаю до Парижу!» та додана на цій же сторінці домашня адреса – сигнал для шахрая. Тому рекомендуємо публікувати пости, фото, відео після повернення з відпустки. Бути обачним і не ділитися інформацією про статки, фотографіями квартири. Також не довіряйте незнайомим друзям. Будьте уважними, коли спілкуєтеся з такими “друзями” у мережі, особливо якщо вони уточнюють вашу домашню адресу, цікавляться вашим матеріальним забезпеченням. Ставтеся з недовірою до кожного такого віртуального друга, прихильника.
Розпитують дітей Слідкуйте за активністю дітей, адже часто вони стають цінними інформаторами. Саме діти полюбляють вихвалятися успіхами своїх батьків, новими і, як правило, дорогими придбаннями, при цьому в рази перебільшуючи дійсність. Вони довіряють незнайомцям та довірливо відповідають на питання злодія.
Ставлять контрольні «маячки»

Готуючись до крадіжки, професійні злочинці ставлять на двері контрольні «маячки». Це може бути насінина, нитка чи папірець, засунутий у щілину дверей. Можуть розсипати землю перед квартирою і перевіряють, чи з’явилися сліди. Під килимок біля дверей підкладають печиво і наступного дня дивляться, чи залишилося цілим. Якщо маячки зрушені, значить, у квартиру заходили, а якщо ні, то вдома нікого.

Звертайте увагу на “маячки”. Перед поїздкою попросіть родичів або сусідів перевіряти дверну раму, відкривати та зачиняти квартиру, якщо лишаєте ключі.
Інше Крім вказаних порад звертайте увагу на дивні телефонні дзвінки і регулярні дзвінки у двері нібито рекламних агентів. Підозру повинні викликати і незнайомці, що крутяться у Вас на сходовій клітці і біля під’їзду. Не зайвим буде поцікавитися, до кого вони прийшли, а також запам’ятати їхні обличчя. Звертайтеся в поліцію за телефоном 102 одразу, як у вас виникла обґрунтована підозра про вчинення крадіжки. Поліцейські здатні влаштувати пастку і затримати злочинців під час крадіжки.

Як і де зберігати цінності вдома, щоб “домушники” не знайшли?

По-перше, не зберігайте в квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.

По-друге, пам’ятайте, що найчастіше злочинці перевіряють наявність грошей в шафах під постільною білизною, сервантах, книгах, одязі, вазах, у побутових приладах на кухні. Тому будьте креативними, подивіться на своє житло інакше, оберіть більш надійну “схованку”. За можливості, встановіть сейф. Навіть невеликий сейф злодій тягти з собою не буде – а старі, важкі сейфи, тим більше.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь