У Ніжині презентували “Шувані”, аби зруйнувати стереотипи. Фото

 

 

 

 

14 листопада ніжинці мали можливість відкрити для себе таємничий світ ромів. Всі його загадкові грані передала у своїх роботах юна художниця, ніжинка, Олена Сенько. Дівчина має ромське коріння, і знає не з чуток, чим живе цей народ та з якими проблемами стикається та страждає від суспільних стереотипів.
«Шувані» – саме таку назву мала виставка, що презентувалась в міському будинку культури і про її значення журналісти нашого видання запитали у самої художниці.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

«Вже давно я є учасницею ромської громадської організації «ЗОР». Саме тут я отримала натхнення, яке й допомогло створити всі ці картини. Їх сюжети відображають душу нашого народу. Головний акцент – роми нічим не гірші за інші національності. Я хотіла представити культуру ромів, як скарбницю, з якої кожен може навчитись і почерпнути щось для себе», – розповіла Олена Сенько.

Найбільше художниця працювала над роботою, назва якої і відображає виставка «Шувані». У перекладі – гадалка.
«Це насправді картина з дуже глибоким змістом. Одне око гадалки закрите, інше – відкрите. Адже одним вона бачить потойбічний світ, а іншим – розповідає про нього. Є стереотип, що гадалки йдуть до людей, але ж більшість самі йдуть до них, а потім, чомусь засуджують. Люди самі роблять вибір», – коментує Олена.

Про картину, яка найбільше зачепила свідомість, розповіла Марина Бублик, голова організації ГО «ЗОР»: «На картині зображена жінка, половина обличчя якої закрити шаллю. Це демонструє, як ромських жінок обмежують у правах. Як їм не дають реалізовувати себе, а вони прагнуть і мають для цього потенціал. Їм потрібно лише дати можливість».
Також Марина Бублик наголосила, що ця виставка є поштовхом для національності ромів творити, показувати свій потенціал в суспільстві й поважати себе.

Присутня на виставці Посол толерантності ПРООН в Україні Зола Кондур відмітила унікальність виставки й важливість її для українського суспільства зокрема. Також вона наголосила, що дані роботи будуть представлені у Верховній Раді на День Прав людини.

Серед поважних гостей на виставці також були присутні заступник міського голови Ігор Алєксєєнко та начальник управління культури Тетяна Басак, які висловили своє захоплення творчістю і талантом художниці, котра з гордістю представила колорит свого народу.
Підтримали її в цьому також рідна сестра Нона та члени ГО «ЗОР», які, вже стали, як говорить Олена, її великою родиною.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь